Kiinteän verkon laajakaistaliittymistä lähes joka kolmas on 100-megainen

Suomessa oli vuoden 2017 lopussa 1,71 miljoonaa kiinteän verkon laajakaistaliittymää. Liittymämäärä on pysynyt vakaana jo jonkin aikaa, mutta liittymien nopeudet ovat jatkaneet kehittymistään.

Laajakaistaliittymistä 32 prosenttia on saapuvan (download) liikenteen yhteysnopeudeltaan vähintään 100 Mbit/s, mutta lähtevän (upload) liikenteen yhteysnopeudeltaan vain 6 prosenttia liittymistä yltää näihin nopeuksiin. Yli puolet liittymistä on lähtevän liikenteen nopeudeltaan alle 10 Mbit/s. Lähtevän liikenteen yhteysnopeus on oleellinen esimerkiksi pilvi- ja videoneuvottelupalveluita käytettäessä.

Reilu 100 000 liittymää siirtyi hitaammista yhteysnopeuksista (download) yli 30 Mbit/s nopeuksiin vuoden 2017 aikana. Vastaavasti gigabitin nopeudella toimivia liittymiä on käytössä toistaiseksi vasta vajaat 20 000.

Nopeuksien kasvun mahdollistaa osaltaan se, että yhä useampi laajakaistaliittymä on toteutettu ainakin pääosin valokuidulla, kun taas kuparilla toteutettujen laajakaistaliittymien määrä jatkaa laskuaan. 780 000 liittymässä valokuitu ulottuu ainakin tontin rajalle tai rakennukseen asti, kokonaan valokuidulla toteutettuja laajakaistaliittymiä (FTTH) oli vuoden 2017 lopussa yli 100 000 kappaletta. Kaapelimodeemiliittymien lukumäärä on pysynyt vuoden 2017 aikana lähes ennallaan — näiden liittymien osuus Suomen laajakaistaliittymistä on edelleen neljännes.

Kiinteän verkon kotitalouspuhelinliittymien määrä on enää vain 150 000. Vuoden 2017 aikana kiinteiden puhelinliittymien määrä laski lähes neljänneksen.

Viimeisimmät artikkelit

Related Stories