Veikkaus Lotto

Lottopeli, joka tunnetaan Suomessa nimellä Veikkaus Lotto, on peli, jonka lähes kaikki suomalaiset tuntevat. Lottoa on pelattu Suomessa 1970-luvulta lähtien, eli noin 50 vuotta. Aikaisemmin lottonumerot raapustettiin kupongille, kun taas nykyään monet ihmiset tekevät sen mieluummin verkossa.

Monille ihmisille Veikkauksen lottonumeroiden katsominen televisiosta on viikoittainen tapahtuma, jota he odottavat. Veikkauksen loton voi käydä jättämässä lukuisissa eri toimipisteissä marketeissa, kioskeissa ja huoltoasemilla. Lottotulosten tarkistaminen kotoa käsin on myös helppoa esimerkiksi netin tai Teksti-TV:n kautta.

Veikkaus Lotto arvotaan joka viikko

Joka viikko järjestetään yksi arvontakierros. Veikkauksen lotossa on nyt tarjolla 1–40 numeroa, ja pelaajat lyövät vetoa seitsemästä voittonumerosta. Arvonnassa valitaan seitsemän numeroa sekä lisänumero. Jättipotti koostuu seitsemästä oikeasta numerosta. Pienin voitto saavutetaan vain kolmella varsinaisella numerolla ja yhdellä lisänumerolla. Lottoa ja Veikkauksen muita pelejä voi nykyisin pelata siis kivijalkapisteiden lisäksi myös verkossa.

Veikkauslottoa voi pelata useilla eri tavoilla. Jos käytät järjestelmää, voit valita esimerkiksi kahdeksan ja yhdentoista rastin välillä. Menetelmä sisältää kaikki yhtälöt, jotka voidaan luoda pelaajan valitsemista numeroista. Esimerkiksi yhdeksän numeroa voi tuottaa 36 erilaista seitsemän numeron ryhmittelyä. Näin pelaajat voivat ostaa 36 riviä parantaakseen mahdollisuuksiaan voittaa lottovoittoja.

Haravasta löytyy 12–18 rastia. Tarjolla on myös kahden, kolmen, viiden ja kymmenen viikon mittaisia kestopelejä sekä jatkuva peli. Harava sisältää vain osajoukon kaikista riveistä, jotka voidaan tuottaa määritetyillä numeroilla, sen sijaan, että se sisältäisi kaikki rivit. Haravan tulokset on työläämpää tarkistaa, kuin peruslinjan tarkistaminen. Toisaalta kun pelaat Veikkauksen verkkosivuilla, järjestelmä tarkistaa kuitenkin automaattisesti arpajaisten tulokset. Voit kasvattaa palkintorahojasi myös maksamalla 50 senttiä ylimääräistä per rivi. Jos lapussasi on voitto ja plusnumerot täsmäävät, voitto kerrotaan viidellä. Yhden normaalin lottorivin hinta on 1 euro.

Veikkaus Lottoa TV:ssä

Arvonta lähetettiin suorana lähetyksenä Yle TV1:ssä lokakuuhun 2013 asti pääuutislähetyksen jälkeen. Toukokuussa 2013 Viestintävirasto kuitenkin julisti Veikkauksen 42-vuotisen yhteistyön Ylen kanssa laittomaksi ja lottolähetys siirrettiin MTV3:lle. Kokoomuksen kansanedustaja Sanni Grahn-Laasosen kirjallisen kysymyksen johdosta hallitus päätti kieltää Ylen ja Loton yhteistyön.

Ennen kuin ohjelma siirrettiin MTV3:lle, lottoon osallistuminen päättyi yleensä lauantaisin noin kello 20:30, ja arvonta suoritettiin noin kello 20:45 samana iltana. Koska viikonloppuisin on kuitenkin useita pyhäpäiviä, arvonta saattoi viivästyä seuraavaan päivään. Kun arvonta siirtyi MTV3:lle, myös arvonta-aikaa siirrettiin myöhempään iltaan. Kymmenen uutisten ja Tulosruudun välissä klo 22:10 arvonta suoritetaan nyt joko lauantaina tai sunnuntaina. Uusi arvonta-aika lisää peliin ylimääräisiä tunteja, ja lottorivejä voi jättää 21: 45 asti arvontapäivänä. Arvontaan osallistuu kaksi virallista valvojaa.

Yhteensä lotossa on voitettu yli 3 000 jättipottia. Helsingissä on voitettu jo noin 400 loton jättipottia, mikä on suurin yksittäisen kaupungin saama määrä. Vuonna 1973 eräs Nivalainen äiti voitti ensimmäisen miljoonan markan potin, tarkalleen 1 066 712 mk. Rahat käytettiin ajoneuvon ja kesämökin hankkimiseen, ja nainen jatkoi töissä käymistä. Tämä on Veikkauksen mukaan tyypillistä: monet lottovoittajat kertoivat elämänsä muuttuneen jonkin verran tai ainoastaan hieman.

Voittamisen todennäköisyys

Vaikka saatat luulla, että mahdollisuudet voittaa lottojättipotti ovat erinomaiset, ne ovat itse asiassa melko pienet. Todennäköisyys voittaa jättipotti on noin yksi viidestätoista miljoonasta. Loton palautusprosentti on muutenkin melko pieni, noin 40 prosenttia. Loton houkutus perustuu pitkälti ajatukseen valtavasta jättipotista ja miljoonapalkinnosta. Sinun on hyvä myös verrata Loton 40 prosentin palautusprosenttia nettikasinoiden paljon korkeampaan, jopa 95 prosentin palautusprosenttiin. Lotto on kasvattanut suosiotaan varsinkin ikääntyneiden keskuudessa, ja 45–60-vuotiaiden ikäryhmässä sitä pelataan eniten.

Lottovoiton todennäköisyys on aina sama. Tämän tiedon avulla jokainen voi helposti kumota suuren määrän artikkeleita tai kirjoja, joissa on yritetty ennustaa seuraavaa voittavaa lottovoittoriviä. Uuden arvonnan alussa ei sovelleta mitään sääntöjä, ja tieto siitä, milloin numero on aiemmin näkynyt, ei merkitse mitään lotossakaan. Lotossa voit kuitenkin parantaa voittomahdollisuuksiasi. Veikkaus Loton voitot, lukuun ottamatta kahta pienintä (3+1 ja 4 oikein) voittoluokkaa, perustuvat voitettujen rivien määrään. Ihmiset tuntevat luontaista vetoa tiettyihin linjoihin ja numeroihin, mikä voi auttaa sinua voittamaan enemmän välttämällä tällaisia numerosarjoja.

Yleisimmin käytettyjä kuponkeja ovat viidellä jaolliset numerot (5, 10, 15…), kupongin kolmas pystysuora (3, 9, 15…) sekä seitsemän ensimmäistä numeroa (1, 2, 3…). Seitsemästä oikeasta tuloksesta saatava päävoitto olisi huomattavan pieni, vaikka potti olisi muuten miljoonien arvoinen, kun otetaan huomioon, kuinka moni pelaa yllä mainittuja esimerkkirivejä. On kuitenkin huomattava, että kun Veikkaus on siirtynyt yhä enemmän sähköiseen kanavaan, arvottujen satunnaisrivien määrä on kasvanut joka vuosi. Tämä ei kuitenkaan helpota suosikkirivien perusongelmaa vielä vuosiin.

Veikkaus tarjoaa myös Vikingloton sekä Eurojackpotin

Veikkaus Lotto ei ole ainut lottopeli, josta pääsemme Suomessa nauttimaan. Veikkaus tarjoaa myös skandinaavista startanneen Vikingloton sekä Suomessa arvottavan Eurojackpotin. Vikinglotto ja Eurojackpot ovatkin kaksi suosittua lottoa kotimaisen Loton lisäksi. Vikinglotto perustettiin alun perin vuonna 1993. Se on rajat ylittävä lotto, jota on järjestetty useissa eri maissa sen historian aikana. Peliä on jopa kutsuttu maailman ensimmäiseksi monikansalliseksi lotoksi. Nykyään peliin osallistuvat Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Slovenia, Islanti, Viro, Latvia ja Liettua.

Vuonna 2021 peliä muokattiin uudelleen ja siihen lisättiin myös viimeisimmät maat. Tällä hetkellä pelissä on kuusi numeroa väliltä 1-48 sekä yksi Viking-numero väliltä 1-5. Pelissä on siis kuusi päänumeroa ja yksi Vikingnumero. Suurimmat palkinnot saa, jos pelaaja saa kaikki kuusi numeroa sekä Vikingnumeron numeron oikein. Tämänhetkinen enimmäisjättipotti on 25 miljoonaa euroa.

Eurojackpot, joka otettiin käyttöön vuonna 2012 lottopelinä suuressa osassa Eurooppaa, on Suomen suurimpia voittoja tarjoa lotto. Peliä pelataan muun muassa Espanjassa, Tšekissä, Italiassa, Saksassa sekä Puolassa. Tässä pelissä pelaajan on valittava viisi numeroa 50 numeron joukosta sekä kaksi tähtinumeroa, jotka ovat välillä 1-10. Sama määrä numeroita arvotaan myös perjantain arvonnassa. Parhaimmillaan pääpalkinto voi olla jopa 90 miljoonaa euroa, ja näin suuri potti jaetaankin yllättävän usein. Suurin mahdollinen 90 miljoonan jättipotti on voitettu myös jo Suomessakin.

Loton pelaaminen netissä

Veikkaus Lotto on epäilemättä tunnetuin uhkapeli Suomessa. Vaikka muut pelit, kuten pokeri, kolikkopelit ja vedonlyönti, ovatkin nykyisin melko suosittuja, lottoa pelaa lähes koko aikuinen kansa Suomessa. Monilla ulkomaisilla sivustoillakin voi nykyisin pelata lottoa vain muutamalla klikkauksella. Voit hyödyntää tarjouksia, bonuksia ja osallistua muiden kuin Veikkauksen lottoihin.

Lotot ovat niin perustavanlaatuisia pelejä, että niiden uudistaminen tarkoittaa usein vain sääntöjen tai palkintoluokkien pienimuotoista muuttamista. Muutosten seuraaminen on kuitenkin aika ajoin kannattavaa. Lottovoitot maksetaan automaattisesti netissä tai Veikkauksen toimipisteiden kautta. Suomalaiset saavat pitää voittonsa verovapaasti.

Jos pelaat porukassa, on syytä tehdä sopimus ennen lottoamista siitä, miten voittopotti jaetaan voittajien kanssa. Muussa tapauksessa voi syntyä riitaa, ja joutua maksamaan lahjaveroja potin jakamisesta osallistujien kanssa. Veikkaus niin ikään edellyttää sopimusta, koska jäsenet voivat saada verotodistuksen ainoastaan sopimusta vastaan. Toisin sanoen pelkkä kopio pelikupongista ei ole riittävä todiste osuudesta porukkapeliin.