Suojautuminen pelatessa

Erilaiset nettipelit ovat tulleet jäädäkseen. Niiden pelaaminen on viihdyttävää ja monien pelien on todettu kehittävän loogista ajattelua. Strategiset taistelupelit eivät ole pelkkää räiskintää, vaan pelaajan on myös pystyttävä lukemaan tilannetta ja reagoimaan siihen oikealla tavalla, että pelissä pystyy menestymään. Muuten kuolema korjaa pelaajan hahmon pelissä.

Vaikka pelaaminen onkin hauskaa ajanvietettä, ja jotkut harvat ovat tehneet siitä itselleen ammatin, niin pelatessa on kuitenkin tärkeää suojata oma koneensa. Kun olet netissä, niin olet myös alttiina kyberhyökkäyksille ja tietosi voivat päätyä pitkäkyntisten käsiin. Tätä ei kukaan halua, koska sillä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia.

Suojaa kotikoneesi viruksilta

Kodin suojaaminen on tärkeää. Vaikka miten medioissa säännöllisesti on puhetta kodin tietoturvan asentamisesta ja ylläpitämisestä, niin silti yhä monissa kodeissa tietoturva-asioihin ei kiinnitetä riittävästi huomiota. Tässä on selkeä kahtiajako oikeastaan nähtävissä – toiset luottavat hyvään tuuriin ja ehkä Linuxin tai Applen käyttöjärjestelmiin, ja toiset ottavat suojauksen vakavasti. Vain Windows-koneita pidetään haavoittuvina.

Totuus kuitenkin on, ettei enää käyttöjärjestelmäkään takaa virusvapaata konetta. 10 vuotta sitten Linuxille oli vielä hyvin haastavaa kehittää viruksia ja haittaohjelmia, koska järjestelmän avoin lähdekoodi muuttui jatkuvasti. Nykyäänkin koodi muuttuu, mutta viruksia, haittaohjelmia ja haavoittuvuuksia on löytynyt. Sama on Applen koneissa.

Olipa kone sitten millä käyttöjärjestelmällä tahansa, niin sille on aina olemassa sopiva tietoturvaohjelmisto. Tunnetuimmista ja parhaimmista ohjelmistoista on kehitetty omat versiot niin Windows-koneille, Linuxille kuin Applen koneille. Yksi hyvin suosittu ohjelmisto suomalaiskodeissa on Avast: avast-antivirus.fi.

VPN turvaa henkilöllisyytesi netissä

Monille pelaajille VPN on arkipäivää ja kuuluu olennaisena osana kodin netin turvaamiseen. VPN mahdollistaa tietojen turvaamisen aivan omalle tasolle. Etenkin rahalla pelatessa, rikollisia kiinnostaa erilaiset turnaukset ja niissä liikkuva raha. Silloin tarvitaan maksimaalista suojausta, mutta suojaus ei saa haitata pelaamista.

VPN-ohjelmistoissa on eroja. Aikoinaan VPN saattoi haitata pelaamista, kun pelaajaa ei voitu tunnistaa IP-osoitteen perusteella. Nykyään tunnistautuminen tapahtuu aivan muilla tavoilla ja IP-osoite on sivuseikka. VPN:llä ilmainenvpn.fi saat pidettyä tietosi turvassa.

Jos jo virustorjuntaohjelmistot saa ihmiset jakautumaan kahtia, niin VPN tekee sitä vielä enemmän. Vaikuttaa siltä, että ne joille VPN on toistaiseksi vielä vieraampi asia, eivät sitä käytä ja pitävät sitä turhana. Ja ne, joille se on jo tutumpi asia, niin käyttävät sitä ja ottavat omien tietojensa turvaamisen vakavasti.

VPN hyödyt

  • Tietojasi ei voida myydä mainostajille
  • Pääset kaikkeen suoratoistettuun sisältöön käsiksi
  • Suojaat tietosi helposti julkista wifiä käytettäessä

Jokainen on varmasti huomannut sen, että olet pitänyt päättömän surffailusession netissä ja sen jälkeen alkaa tulemaan joka puolella vastaan mainoksia, jotka liittyvät tähän sessioon. Tai olet etsinyt anopille vaikka ruohonleikkuria, niin seuraavat päivät saat kyllä katsella ruohonleikkureista mainoksia. Sittenkin vaikka asuisit kerrostalolähiössä keskellä Helsinkiä tai muuta kaupunkia.

Esimerkkitapauksessa on juuri surffaamiseesi kiinnitetty huomiota, sitä on seurattu ja sen perusteella tiedot ovat menneet mainostajille.

Tai entäpä, kun suosikkisarjastasi on julkaistu uusi kausi Netflixissä, mutta vain Yhdysvalloissa. Suomeen uusi kausi tulee sitten joskus. Haluaisit kuitenkin jo nähdä kauden. VPN mahdollistaa sen, että sinua ei paikannetakaan Suomeen, vaan jonnekin muualle, ja voit katsoa suosikkisarjasi. Vaikka monilla on puhelimessa tai tabletissa oma SIM-kortti ja siinä netti, niin joskus tulee vastaan silti tilanteita, että se oma netti ei toimi. Eri alueilla Suomessakin voi joku operaattori olla vahvempi ja toimivampi kuin toinen. Monessa paikassa on tarjolla avoin wifi käytettäväksi. Näissä, jos missä, on tietosi alttiina pitkäkyntisille. VPN suojaa tietosi myös avoimessa wifissä.

Viimeisimmät artikkelit

Related Stories