Pelaamisen hyötyjä yksin ja yhdessä

Pelikonsolit ovat tapa viettää aikaa niin yksin kuin yhdessäkin. Yhdessä pelaaminen on hauskaa ajanvietettä, joka lähentää perheenjäseniä entisestään. Suomalaiset pelaavat eri pelikonsoleilla ahkerasti, mutta mikä kaikkia pelaajia yhdistää? Pelaamisen ilo.

Pelaatko sinä mieluiten yksin vai seurassa? Monelle yksin pelaaminen on parasta, mutta yhdessä pelaaminen tuo joukkuehenkeä ja pelikonsoli on yksi väline, jolla perheelle voi järjestää yhteistä aikaa. Suomessa harrastetaan paljon muutakin pelaamista ja esimerkiksi juuri avatut uudet kasinot netin maailmassa ovat se trendijuttu, joka saa avaamaan pelit ja pelaamaan. Tässä artikkelissa mietitään yhdessä pelaamista ja sen hyötyjä verrattuna yksin pelaamiseen.

Yhdessä aina hauskempaa?

Monessa perheessä pelikonsoli avataan säännöllisesti yhdessä pelaamista varten. Nämä ovat perheelle tärkeitä hetkiä. Jokainen saa oman pelivuoronsa, pelataan toisia vastaan joko kaksin toi moninpelissä. Jokainen jännittää, kuka voittaa. Tunnelma on tiivis ja jännitystä piisaa. Kuka voittaa tänään? Päästäänkö pelissä eteenpäin?

Perheen yhdessä pelaaminen voi olla arvokas yhteinen hetki, varsinkin silloin, jos perheen eri jäsenilla on paljon omia menoja, jotka ehkä vievät yhteistä aikaa. Perheenjäsenten omat harrastukset saattavat ajaa perheenjäsenet eri osoitteisiin aina harrastusaikoina ja arki voi olla hektistä. Jos esimerkiksi viikonlopuista löytyy tunti tai pari yhteiseen toimintaan, voi pelaaja olla monissa perheissä se hauskin ja jännittävin tapa viettää yhteistä aikaa.

Teini ei innostu lautapeleistä? Konsolipelit ovat se juttu? Tällöin on aivan mahtavaa, jos perheen aikuinen lähtee pelailemaan pelejä yhteistuumin teinien kanssa. Valitkaa peli yhdessä tai vuorotelkaa pelejä viikottain.

Pelaamisesta hyötyä jopa kasvatuksellisessa mielessä

Uskoisitko, että konsolipelien pelaamisesta voi olla hyötyä kasvatuksellisessa mielessä? Näin kuitenkin on. Moni ajattelee hyvin helposti, että liikapelaaminen on haitaksi ja näinhän se onkin. Liikapelaamisesta on enemmän haittaa kuin hyötyä, mutta silloin, kun pelataan sopivasti, siitä voi olla jopa hyötyä. Miten?

Pelaamisesta voi olla todellisuudessa monenlaistakin hyötyä. Pelit ensinnäkin voivat opettaa eri-ikäisiä lapsia ja miksei aikuisiakin. Otetaan tähän esimerkiksi kielitaito. Todella moni lapsi ja nuori oppii englantia peleistä. Näin on ollut jo kauan. Pelejä ei läheskään aina käännetä suomeksi ja tästä voi todella olla hyötyä niin lapselle kuin aikuisellekin. Kielitaito voi karttua pelaamalla kuin itsestään.

Pelaaminen voi parantaa tunnetaitoja. Peleissä olennaista on onnistuminen ja epäonnistuminen. Näistä molempia hetkiä tulee eteen pelatessa mitä tahansa peliä. Pelaaja oppii sietämään häviöitä ja epäonnistumisia pelaamisen parissa. Lisäksi pelaaminen kasvattaa sinnikkyyttä, sillä peliä täytyy kokeilla aina uudelleen ja uudelleen onnistuakseen.

Pelaamisen kautta saa purettua myös stressiä. Jos siis aikuisesta näyttää hurjalta, että lapsi pelaa ampumis- tai taistelupeliä, ikärajojen puitteissa tietenkin, voi tällaisesta pelaamisesta kuitenkin olla sellaista hyötyä, jota ei ehkä heti tule ajatelleeksikaan.

Entä sitten tilan hahmottaminen? Pelien kolmiuloitteiset maailmat ja niissä liikkuminen voi tuntua aloittelevalta pelaajalta aluksi hankalalta, mutta hahmotus paranee pelaamisen myötä. Onnistuakseen pelissä, pelaajan tulee oppia hahmottamaan nämä kolmiulotteiset maailmat ja toimimaan ehkä nopeastikin. Pelaamisen lomassa oma tarkkailukyky ja kognitiiviset taidot kehittyvät. Pelatessa eteen tulee yleensä tilanteita, joissa pelaaja joutuu laittamaan luovuutensa likoon keksiäkseen ratkaisun pelissä olevaan pulmaan.

Ja tottakai pelaaminen voi kehittää myös sosiaalisia taitoja. Tämä voi aluksi kuulostaa hassulta, sillä yleisenä ajatuksena voidaan ajatella, että pelaaja ei nimenomaan ole sosiaalinen. Tämä ei kuitenkaan ole täysin totta. Normaalin rajoissa pelaava pelaaja voi oppia pelaamisen lomassa sosiaalisia taitoja. Pelejä nimittäin pelataan jatkuvasti enemmän ja enemmän yhdessä muiden pelaajien kanssa. Osaa peleistä ei voi edes pelata yksinpelinä, jolloin pelaaja joutuisi tekemään kaikki ratkaisut yksin. Esimerkiksi avoimen maailman peleissä, kuten Snowrunnerissa, tulee tehdä yhteistyötä muiden pelaajien kanssa, jotta pelissä annetut tehtävät onnistuisivat.

Pelaaminen voi siis olla hyvinkin antoisaa. Tässä artikkelissa kerroimme vain osan kaikista niistä hyvistä puolista, joita pelaaminen voi pelaajalleen antaa. Tottakai aamusta iltaan pelaaminen on täysin eri asia kuin kohtuullisissa rajoissa pelaaminen. Kuten usein kuullaan sanottavan, liika on liikaa missä tahansa asiassa. Kun pelaamista harrastetaan kohtuudella, on siitä usein enemmän hyötyä kuin haittaa. Nauti siis peleistä hyvillä mielin yksin ja yhdessä!

Viimeisimmät artikkelit

Related Stories