6 syytä miksi videopelien pelaaminen on hyväksi nuorille

Vanhemmille on olemassa selkeitä varoitusmerkkejä siitä, kun nuoren pelaamisesta on tullut haitallista. Joillakin nuorilla on vaikeuksia lopettaa pelaamista tai tehdä muita asioita pelaamisen jälkeen. Toiset nuoret kokevat voimakkaita mielialan vaihteluita pelaamisen aikana tai sen jälkeen. On myös nuoria, jotka ovat salaa koukussa videopeleihin.

Videopelien pelaaminen voi kuitenkin tarjota myös lukuisia hyötyjä nuorille, kun pelaaminen pysyy maltillisena. Tässä kirjoituksessa jaamme 5 yllättävää videopelien pelaamiseen liittyvää hyötyä.

Pelaamisen hyötyjä:

  • Vaikka videopelien pelaamiseen liittyy selviä haittoja, niiden pelaaminen voi tarjota myös merkittäviä hyötyjä.
  • Videopelit voivat auttaa nuoria kehittämään erilaisia taitoja ja luomaan sosiaalisia yhteyksiä.
  • Videopelejä pelaavat nuoret ovat myös usein erittäin luovia.

Lukeminen

Tutkimukset osoittavat, että videopelejä pelaavat lapset saattavat oppia lukemaan aiemmin ja sujuvammin kuin muut lapset. Tämä pätee myös niiden lasten kohdalla, joilla on vaikeuksia oppia lukemaan.

Tutkijat uskovat, että tämä voi johtua siitä, että pelejä pelatessaan lasten on ymmärrettävä pelien sisältämät tekstiohjeet. On myös mahdollista, että ne lapset, jotka ovat haluttomia avaamaan perinteistä kirjaa, saattavat tykätä lukea verkkosivustoja tai erilaisia verkkofoorumeja oppiakseen viimeisimpiä asioita suosikkipeleistään. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että videopelit voisivat tai, että niiden tulisi korvata kirjat.

Visuospatiaaliset taidot

Monia pelejä, kuten Minecraftia pelataan 3D-virtuaalimaailmassa. Näissä maailmoissa lapsen pitää oppia navigoimaan ilman GPS- tai muuta karttasovellusta.

Tuloksena on se, että näitä pelejä pelaavat lapset pääsevät harjoittamaan visuospatiaalisia taitojaan. Tämä voi näiden lasten kohdalla johtaa etäisyyden ja avaruuden parempaan ymmärtämiseen.

Mielenkiintoisesti myös nykyaikaiset kolikkopelit voivat tarjota lukuisia vastaavanlaisia aivoille suotuisia hyötyjä aikuispelaajille. Pelaa video slots täällä, jos haluat kehittää aivojasi ja oppia hahmottamaan etäisyyksiä paremmin.

Ongelmanratkaisutaidot

Jokaisen videopelin ytimessä on jokin haaste. Jotkut pelit voivat kuitenkin olla vailla minkäänlaista haastetta, kuten Space Invaders. Mutta monet muut pelit aina pulma-, mysteeri-, ja virtuaalikaupunki- tai imperiumien hallintapeleistä tarjoavat lapsille mahdollisuuden tarttua johonkin ongelmaan ja työskennellä ratkaisun löytämiseksi.

Jotkut tutkijat uskovat, että näitä videopelejä pelaavat lapset kehittyvät kolmella eri osa-alueella: suunnittelemisessa, organisoinnissa ja joustavassa ajattelussa. Tästä ei kuitenkaan kannata innostua liikaa. Kukaan ei nimittäin tiedä, että siirtyvätkö nämä pelien ongelmanratkaisutaidot jokapäiväiseen elämään.

Sosiaaliset suhteet

Joillakin nuorilla on vaikeuksia sopeutua ja löytää ystäviä oikeassa elämässä. Videopelit voivat tarjota tällaisille nuorille turvapaikan ihmisiin tutustumiselle. Kiireisissä elämissämme pelit tarjoavat myös tavan viettää aikaa tosielämän ystävien kanssa. Videopelit antavat lapsille myös jotain puhuttavaa koulussa.

Nykyään pelit ovat myös tärkeä keskustelunaihe nuorten keskuudessa, aivan kuten urheilu ja musiikkikin. Kiinnostus pelaamiseen voikin auttaa niitä nuoria tutustumaan muihin ihmisiin helpommin, joilla on vaikeuksia keskustella asioista muiden ihmisten kanssa. On kuitenkin huomattava, että niillä nuorilla, joilla on vaikeuksia tutustua muihin ihmisiin tosielämässä voi olla myös vaikeuksia tutustua muihin ihmisiin verkossa.  

Mielikuvituksen käyttäminen

Kun lapset ovat pieniä, he käyttävät mielikuvitustaan paljon leikkiessään erilaisilla legopalikoilla ja nukeilla. Valitettavasti yhteiskunta kuitenkin paheksuu, jos nuori aikuinen tai teini leikkii leluilla.  

Onneksi videopelit voivat antaa näille lapsille ja nuorille mahdollisuuden mielikuvituksen kehittämisen jatkamiselle. On myös joitain näytteitä siitä, että pelit saavat lapset ja nuoret ajattelemaan luovemmin. Eräässä tutkimuksessa nuoria pelaajia pyydettiin piirtämään, kertomaan tarinoita, esittämään kysymyksiä ja tekemään ennusteita erilaisista tapahtumista. Kaikki nämä nuoret pelaajat osoittivat olevansa todella luovia ja uteliaita.

Keskittymiskyvyn paraneminen

Yksi vanhempien suurimmista huolista tänä päivänä on se, että heidän lapsensa istuvat luokassa ajatellen Minecraftia ja Pokemonia opettajan kuuntelemisen sijasta. Vikranth Bejjanki -niminen tutkija on tehnyt tutkimuksia joidenkin kollegoidensa kanssa selvittääkseen, auttavatko pelit lapsia keskittymään paremmin asioihin. Hänen tutkimuksiensa perusteella vanhempien ei ehkä kannata olla huolestuneita lastensa pelaamisesta.

Beijankin tutkimuksissa oli kaksi ryhmää: kokeneet ja kokemattomat pelaajat. Tutkimuksissa heidän tuli tehdä erilaisia havaintotehtäviä, kuten tunnistaa kuvioita. Näissä tutkimuksissa kokeneet pelaajat pärjäsivät paremmin kuin kokemattomat pelaajat. Toisin sanoen pelaaminen kehittää useita kykyjä, mukaan lukien keskittymiskykyä

Yhteenveto

Aivan kuten itse videopelit, myös pelaamisen tutkiminen, on vielä hyvin uusi ala. Tieteellisen yhteisön on siksi tehtävä vielä paljon tutkimusta, ennen kuin saamme selville, kuinka rakastamamme virtuaalihahmot, tarinat ja maailmat todella vaikuttavat fyysisellä ja henkisellä tasolla ihmisiin.

Tässä artikkelissa kirjoitin siitä miksi pelaaminen voi olla hyväksi ihmisille. Haluamme kuitenkin muistuttaa vanhempia siitä, että pelaaminen voi myös muodostua ongelmaksi joidenkin lasten ja nuorten kohdalla. Siksi omaan ja läheistesi pelaamiseen kannattaa aina kiinnittää huomiota, jotta pelaamisesta ei tule haitallista. Mitä pelejä sinä tykkäät pelata? Jätä kommentti alle ja kerro meille!

Pelaamisen merkittävimmät hyödyt:

  • Videopelit antavat lapsille ja nuorille mahdollisuuden jatkaa mielikuvituksen kehittämistä ja käyttämistä.
  • Lapset voivat oppia lukemaan aiemmin videopelien ansiosta.
  • Peliteollisuus kasvaa koko ajan, ja lapsesi tai nuoresi kiinnostus pelaamiseen voi auttaa häntä uran rakentamisessa esimerkiksi pelinkehittäjänä.

Viimeisimmät artikkelit

Related Stories