Tetriksestä virtuaalisten maailmoiden taisteluihin

Muistatko vielä sen ajan, kun odotettiin modeemin ottavan yhteyden nettiin, jotta päästäisiin lataamaan pelejä. Tai kun pelattiin niitä aivan ensimmäisiä nettipelejä? Itse naputtelin Tetristä päivät ja illat läpeensä ja olin mielestäni jopa hyvä siinä – kunnes näin kansainväliset tuloslistat(!).

Olemme saaneet kokea melkoista teknistä kehitystä viimeiset vuosikymmenet ja olemme tulleet parista televisiokanavasta ja yleisöpuhelimista nykyaikaiseen mobiiliaikakauteen ja siinä missä jokapäiväinen elämämme on kokenut ja nähnyt suuria muutoksia, ovat myös pelaamamme pelit kokeneet paljon. Kylläkin monet vanhat hahmot seikkailevat yhä peleissä, mutta kehittyneinä ja muuttuneita – kuten vanha kunnon Mario ja hänen kaverinsa Luigi. Mario, tunnetaan myös nimellä Super Mario, on Shigeru Miyamoton luoma pelihahmo ja Nintendon virallinen maskotti. Mario esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1981 Donkey Kong -pelissä. Mario-hahmo on esiintynyt yli 200 pelissä. Mario on putkimies, mutta peleissä hän yleensä pelastaa prinsessa Peachia, jonka Bowser on kaapannut linnaansa. Super Mario Bros. -pelin jälkeen Mario on esiintynyt yli sadassa pelissä, joiden tyylilajeihin lukeutuvat tasohyppelyiden lisäksi muun muassa ajopelit ja urheilupelit. Mario-sarjan uusin peli julkaistiin vuonna 2017 ”Super Mario Odyssey”. Luigi on fiktiivinen Nintendon kehittämä videopelihahmo, joka teki ensiesiintymisensä vuonna 1983 julkaistussa Mario Bros. -kolikkopelissä. Alun perin Luigi oli lähinnä Mario-pelien moninpelien toinen osapuoli.

Nykyaikaiset nettipelit tarkoittavat sitten myös pelejä, joista voi myös ansaita tai toisaalta vain palata ajanvietteenä. Tällaisia pelejä ovat niin useammille tutuksi tulleet kolikko- ja hedelmäpelit ja sittemmin rahamaailman ympäröimiksi päässeet eUrheilun pelit kuten CSGO, Dota ja vaikkapa PUBG.  Olit sitten älypuhelimella netissä seikkaileva, tabletti- tai kotikonekäyttäjä tai läppäristi, niin kaikkien kohdalla voidaan puhua mobiilipelaamisesta – aika harvalla on enää kotona ”pönttö”-konetta. Laitteilla pelataan joka paikassa, koska tahansa. Ja pelejä on tarjolla niin ilmaisia, maksullisia ja uhkapelejä, jokainen pelikategoria pitää sisällään tuhansia pelejä ja uusia tulee päivittäin. Näistä kaikista saatavilla olevista peleistä ja genreistä löytyy kyllä kaikille onlinemaailmoissa liikkuville ne ovat ja kiinnostavimmat – pelaa sitten ilmaisia pelejä, maksaa lisenssipeleistä tai yrittää sitten voittaa rahaa uhkapeleistä tai sijoittamalla parempaan pelikoneeseen ja harjoittelemalla ammattipelaajaksi, vaikka CSGO-pelissä.

Vielä pari vuotta sitten puhuttiin pokeriammattilaisista tai suomalaisista, jotka olivat voittaneet internetin nettikasinoilla miljoonia, niin nykyään puhutaan enemmän ja palstatilaa käytetään näiden nuorien eUrheilun parissa pelaavien pelaajien tienesteistä ja voitoista. Esimerkiksi yksi parhaista suomalaisista Lasse Urpalainen oli juuri voittamassa turnausta puolen miljoonan dollarin turnausta Shanghaissa Dota 2-peliä pelaten. Samoin paljon palstatilaa saa ehkä kuuluisin suomalainen eUrheilu tiimi ENCE, joka palasi kuvioihin uudella kokoonpanollaan huhtikuussa.

Ajattelee pelien ja pelimaailmojen vaihtoehtoja nyt ja vertaa tilannetta, vaikka vuoteen 2010, kahdeksan vuoden aikana on tapahtunut todella paljon – nettipelaaminen kasvaa yhä ja uusia pelaajia tulee peleihin mukaan päivittäin. Vähitellen myös Aasian ja Afrikan maat tulevat mukaan ja sitä myöten pelimäärät ja pelaajamäärät kasvavat entisestään – ja mahdollisuudet omalle tienaamiselle.

Viimeisimmät artikkelit

Related Stories