Arvostelu FIFA 22 -pelistä

AE sports on varmasti yksi suosituimmista videopelien tuottajista nykyään ja erityisesti FIFA-pelit ovat olleet vuosien varrella esillä e-urheilussa. FIFA 22 on uusin EA sportsin julkaisema peli, jossa on monia samanlaisia ominaisuuksia kuin edeltäjissään. Pelissä on kuitenkin myös uusia ominaisuuksia, mitkä tekevät siitä toimivamman ja graafisesti tyylikkäämmän pelin.

Kauan odotettu uutuus e-urheilussa

FIFA-pelien uusia päivityksiä odotetaan yleensä kuin kuuta nousevaa, sillä viime vuosina peliin on tullut uusia hienoja päivityksiä, kuten uratila ja Volta Football. Olennaista päivityksessä on kuitenkin se, että pelaaja pääsee elämään uudelleen lempiotteluitaan ja pelaamaan tämän hetken kovimmilla pelaajilla. Teknologian kehityksen myötä FIFA-pelit ovat kehittyneet pelattavuudeltaan sekä graafisilta ominaisuuksiltaan. Hyvä asia on myös se, ettei ole väliä, vaikka edellisinä vuosina julkaistuja pelejä ei olisi pelannut. Pelissä on nimittäin myös vapaapelitila, jossa pääsee määrittämään säännöt itse. Näin pääsee tutustumaan FIFA 22-peliin ilman paineita ennen kuin siirtyy virallisten jalkapallopelien pariin.

Useimpia e sport-faneja kiehtoo nimenomaan se, että joukkueen pystyy kokoamaan itse maailman parhaista pelaajista. Mukana ovat esimerkiksi Lionel Messi ja Christiano Ronaldo, joilla on paljon faneja ympäri maailmaa.

Pelaajat ja joukkueet on perinteisesti päivitetty

Jokaisessa FIFA 22-päivityksessä ovat mukana päivitetyt joukkueet ja liigat. Pelissä ovat luonnollisesti mukana suositut Englannin valioliiga, Espanjan La Liga, Italian Serie A, Saksan Bundersliiga, Ranskan Ligue 1 sekä monet muut Euroopan liigat. Lisäksi mukana ovat Etelä-Amerikan jalkapalloliigat, kuten Argentiinan, Brasilian, Mexicon liigat. Myös kansainväliset jalkapalloturnaukset, kuten Recopa, Euroopan mestaruusliiga sekä maailmanmestaruusliiga löytyvät valikoimista.

Yleisesti ottaen FIFA 22 valikoimissa ovat jo kaikki seuratuimmat jalkapalloliigat. Jopa Tanskan tai Norjan liigoilla voi halutessaan pelata, vaikka kylläkin Suomen jalkapalloliigaa ei ole vielä FIFA 22-pelissä.

Myös uratilaan ja Voltassa on pieniä uudistuksia

FIFA 22-peliin ei ole tuotu ihan yhtä paljon uudistuksia kuin FIFA 21 –peliin tehtiin. Edellisen pelipäivityksen uusiin ominaisuuksiin on kylläkin tehty muutoksia, jotka tuovat hieman uutuudentuntua peliin. FIFA 22-pelin Volta Football –tilaan on tullut lisää uusi hupimuoto. Volta oli FIFA 21 yksi hienoimmista uudistuksista, jossa pääsee tutustumaan paremmin Etelä-Amerikan katujalkapallon maailmaan. Pieniä uudistuksia on tullut myös uratilaan, jossa pääsee seuraamaan jalkapallopelaajien uraa ja valmentajien toimintaa. Uratilan kautta pääseekin sisälle siihen, mitä jalkapallossa yleensä tapahtuu kulissien takana. FIFA 22-pelitiloihin tehdyt uudistukset eivät kuitenkaan erota peliä edeltäjästään kovin paljoa.

FIFA 22 on graafisesti hienompi ja sen animaatioteknologia yllättää

Uudet graafiset ominaisuudet ja pelissä käytetty animaatioteknologia on todella se, mikä yllättää FIFA 22-pelissä. Graafiset muutokset eivät ole mitenkään mullistavia, mutta ne tekevät pelistä tavallaan realistisemman oloisen. Grafiikoissa on esimerkiksi kiinnitetty huomiota pelaajien vaatteiden ulkoasuun ja realistisuuteen sekä pelaajien ilmeisiin ja hiuksiin. FIFA 22-pelaajat on suunniteltu hyvin yksityiskohtaisesti, eikä pienintäkään kasvojen juonta tai vartalon kaarta ole jätetty huomiotta. Muut urheilupelit harvoin pystyvät luomaan näin realistisia pelaajia. Toisaalta esimerkiksi pelimanagerien ulkoasun suunnitteluun ei ole käytetty selvästi yhtä paljoa aikaa, mutta ne eivät olekaan pelissä olennaisessa roolissa. Nämä pelin graafiset ominaisuudet tekevät pelistä esteettisesti hienomman.

Toisekseen FIFA 22-pelissä on myös hyödynnetty uudenlaista animaatioteknologiaa, joka saa pelaajien liikkeet näyttämään entistäkin sulavammilta ja tyylikkäämmiltä.

FIFA-peleissä tärkeintä on kuitenkin pelattavuus

Jos FIFA-pelejä pelaavalta kysyttäisiin, mikä ominaisuus pelissä on tärkein, hän todennäköisesti vastaisi, että pelattavuus. Uusi animaatioteknologia vaikuttaa luonnollisesti positiivisella tavalla FIFA 22-pelin sujuvaan pelaamiseen. Esimerkiksi maalivahdit pystyvät torjumaan pallot tehokkaammin tarttuvien hanskojen ansiosta.

Pelissä hyödynnetään Hyper Motion –teknologiaa, johon on tallennettu yli 4000 animaatiota oikean elämän peleistä. Tämä tuo sujuvuutta joukkueen pallonhallintaan. Näin peli ei ole pelkästään sprintterien spurtteja kentän päästä päähän ja pitkiä syöttöjä. Oikeassa pelissä on mukana paljon enemmän lyhyitä syöttöjä ja pallolla kikkailua, jota on FIFA 22-pelissä enemmän tämän uuden teknologian ansiosta.

Pelissä on siis vaikka kuinka monta erilaista pelimahdollisuutta ja kokeneellekin FIFA-pelaajalle tarjotaan uudenlaista haastetta.

Toki tämä ei tarkoita, että kyseessä olisi täydellinen urheilupeli, sillä FIFA 22:n pelattavuudessa on edelleen parantamisen varaa. Esimerkiksi pelaajat, joita ei pelata, kasaantuvat edelleen ärsyttävästi samaan paikkaan. Toivottavasti tulevaisuudessa EA sports keksii ratkaisun tähänkin ongelmaan.

Hyvällä tavalla hidastempoisempi kuin FIFA 21

Koska FIFA 22-pelissä keskitytään aikaisempaa enemmän pallonhallintaan, on peli luonnollisesti hieman hitaampaa. Tämä on oikeastaan ihan hyvä asia, sillä näin pelaaja pääsee pelaamaan kuin oikeaa jalkapalloa. Oikea peli ei ole aina nopeaa varsinkaan silloin, kun molemmat joukkueet ovat melko tasavertaisia.

Jalkapallotietoiselle pelin muutokset tekevät pelaamisesta yleisesti myös kiinnostavampaa, kun voi testailla erilaisia pallonhallintatekniikoita. Lisäksi voi käyttää puolustajia enemmän hyödyksi ja estää nopeiden pelaajien juokseminen suoraan puolustuksen ohi. Jalkapallo on tunnetusti joukkuepeliä, joten FIFA 22 on tuonut peliin lisää tällaista yhteispeliä.

Onko kyseessä vain yksi monista FIFA-päivityksistä?

FIFA-pelejä on välillä kritisoitu siitä, että jokainen julkaistu peli on hyvin samankaltainen edellisen julkaisun kanssa. Ei FIFA 22 eroa mitenkään huimasti edeltäjästään, mutta uudet grafiikat ja parempi pelattavuus ovat parantaneet peliä paljon. Pelaaja pääsee keskittymään enemmän itse pelistrategiaan ja puolustuksen ja hyökkäyksen yhteispeliin. FIFA 22 ei siis ole vain yksi monista pelipäivityksistä, vaan tarjoaa pelaajalleen myös jotain täysin uutta.

Viimeisimmät artikkelit

Related Stories