Suurimmat eSports-turnaukset tuovat pelaajille miljoonia

Esports on tehnyt monesta enemmän tai vähemmän tavallisesta, mutta erittäin hyvästä pelaajasta jopa rikkaita. Tämä kaikki on kuitenkin kovan työn, harjoittelun ja omistautumisen takana. Totuus kuitenkin on, että nykyään suurimmista eSports-turnauksista voittajat ansaitsevat miljoonia. Tässä esittelemme tämän hetken suurimpia esports-tapahtumia.

Dota 2 ja The International

Valven kehittämän strategiapelin Dota 2:n ympärille on noussut vuosittain järjestettävä The International –turnaus, joka on nykyään voittosummiensa osalta maailman isoin vuosittainen esports alan tapahtuma. Se järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011. Vuonna 2019 turnauksen kokonaispotti oli 34 miljoonaa dollaria, ja vuonna 2021 Tukholmassa järjestettävän turnauksen voittopotiksi on arvioitu jo yli 40 miljoonaa dollaria. Ruotsin turnaus on kymmenes The International –turnaus. Vertailun vuoksi ensimmäisinä vuosina kokonaispotti oli vain jonkin verran päälle miljoona dollaria.

Vuoden 2019 turnauksessa oli suomalaisväriä myös kolmen pelaajan edestä, ja koko turnauksen voittaneessa OG:n joukkueessa oli peräti kaksi suomalaista pelaajaa. Jesse “JerAx” Vainikka ja Topias “Topson” Taavitsainen voittivat joukkueen kanssa kaksi peräkkäistä mestaruutta.

Rocket League RLCS

Rocket League on vuonna 2015 julkaistu videopeli, joka on henkistä jatkoa Psyonixin aiemmalle Supersonic Arcobatic Rocket-Powered Battle-Carsille. Rocket League oli suunniteltu kuitenkin helpomin eSportsiin sopivaksi, ja pelissä korostui mekaniikoiden hallinta erikoisvoimien ja satunnaisen luonteen sijasta. Tämä nostikin pelin nopeasti suosioon, jota auttoi myös pelin julkaiseminen osana Playstationin Plus –tilausta, jonka kautta peli oli saatavilla ilman lisämaksuja kuukauden ajan.

Pelin kilpailullisen puolen ympärille syntyi Rocket League Championship Series, joka on edennyt jo kymmenennelle kaudelleen. Tapahtuman järjestää pelin kehittäjä Psyonix. Pelin alkusarja on jaettu maanosiin, ja eurooppalaiset joukkueet pelaavat ensin karsinnoissa vastakkain, kuten Pohjois-Amerikan ja Etelä-Amerikan joukkueet.

Lopputurnaukseen selviävät maanosien parhaat, ja pelin finaaliturnauksia järjestetään ympäri maailmaa. Toistaiseksi finaaleja on ollut USA:ssa ja muutamissa Euroopan maissa. Peli on hiljattain siirtynyt ilmaiseksi, jonka myötä kiinnostus peliin on kasvanut. Peli on kuitenkin suhteessa pienempi muihin suuriin, ja voittopotti on vain noin muutaman miljoonan dollarin luokkaa.

Pelissä on myös saatu nauttia suomalaisten menestyksestä, sillä Joonas “Mognus” Salo ja Otto “Metsanauris” Kaipiainen ovat pelanneet pelin finaaleissa, edeten loppuotteluun asti.

Fortnite World Cup

Epic Gamesin Fortniten Battle Royale –moodi nousi koko maailma tietoisuuteen keväällä 2018, tehden monista peliä pelanneista kuuluisuuksia, kuten tubettaja Ninjasta. Peliä on alettu pelata myös kilpailullisesti, mutta vasta hiljattain. Siitä huolimatta, ja mitä luultavimmin suosion siivittämänä pelin ensimmäisen maailmanmestaruuskisojen voittopotti oli hulppeat 30 miljoonaa dollaria, josta voittaja “Bugha” kuittasi itselleen kolme miljoonaa dollaria. Turnauksessa oli useampia eri sarjoja, joista muutkin voittajat saavuttivat itselleen miljoonien voittosummia.

Toistaiseksi Fortniten World Cup on järjestetty vain kerran, koska vuoden 2020 tapahtuma jouduttiin perumaan poikkeuksellisten aikojen ja niiden aiheuttamien vaatimusten ja olosuhteiden takia. Epic on myös kertonut, ettei vuonna 2021 tulla myöskään järjestämään fyysistä tapahtumaa pelin maailmanmestaruuskisoille. Pelin suosio on myös ollut laskussa, joten seuraavat mestarit eivät välttämättä kuittaa itselleen yhtä isoja summia.

Muita tapahtumia

Lähes jokaisen ison pelin ympärille on olemassa omia turnauksia. Fifan voittaja saa mukaansa upean pokaalin, ja supersuositun Call of Dutyn ympärille luotiin vihdoin esports-liiga. Yksi pitkäikäisimmistä kilpapelaamisen tapahtumista on EVO, joka keskittyy vain tappelupeleihin, kuten Street Fighteriin ja Super Smash Brosiin. Sony osti tapahtuman oikeudet viimeisen vuoden aikana ja turnaus järjestetään netin yli. Tapahtuman ajankohta sijoittuu elokuuhun.

Viimeisimmät artikkelit

Related Stories