Miten optimoida Windows 11 pelaamista varten?

Microsoft on kertonut, että vuonna 2021 julkaistu Windows 11 nosti pelaamisen aivan uudelle tasolle. Jos olet innokas pelaaja, olet varmasti kiinnostunut, miten Windows 11 -suorituskyvyn voi optimoida pelaamista varten. Pelata voi toki ilman optimointiakin, mutta varsinkin paljon pelaavat voivat saada paljonkin irti säätämällä Windowsin parempaan pelikuntoon.

Laita pelitila päälle

Windows 11 -asetuksissa voi laittaa päälle pelitilan (game mode). Klikkaa vasemmasta alakulmasta Windowsin kuvaketta ja valitse ”Asetukset”. Valitse sitten ”Pelaaminen” ja sen jälkeen ”Pelitila”, ja katso, että pelitila on kytketty päälle.

Miten pelitila sitten vaikuttaa pelin suorituskykyyn? Pelitila auttaa Windowsia priorisoimaan pelitoimintoja poistamalla väliaikaisesti käytöstä tarpeettomat taustatoiminnot ja antamalla peleille enemmän resursseja, kuten suorittimia, näytönohjaimia ja RAM-muistia. Tämä auttaa saamaan tasaisemmat ruudunpäivitysnopeudet ja paremman grafiikan.

Asenna Windows 11 DirectX 12 -päivitys

DirectX on sovellusohjelmointirajapinta (API), jonka avulla tietokone saa kaiken irti grafiikkalaitteistostaan. DirectX:n uusin versio – nimeltään DirectX 12 – voi parantaa pelisuorituskykyäsi merkittävästi, jos käytät Windows 11:tä. Voit päivittää DirectX 12:een kirjoittamalla tehtäväpalkin hakupalkkiin ”directx” ja valitsemalla ”Tarkista päivitykset”.

Asenna se sitten valitsemalla ”Lataa nyt”. DirectX 12 mahdollistaa näytönohjaimen ja suorittimen paremman hallinnan, mikä auttaa luomaan sujuvamman pelikokemuksen. Moni pelaaja on hämmästynyt, miten paljon päivitys on parantanut pelikokemusta.

Varmista, että ajurit ovat ajan tasalla

Sujuvan pelikokemuksen kannalta on tärkeää varmistaa, että ajurit ovat ajan tasalla. Vanhentuneet ajurit voivat aiheuttaa suorituskykyongelmia ja jopa pelin kaatumisen. Voit päivittää ajurit menemällä valmistajan verkkosivustolle ja lataamalla uusimman version tai käyttämällä ajuripäivitystyökalua, kuten Driver Boosteria.

Driver Booster ei ainoastaan löydä ja asenna uusimpia ajureita, vaan auttaa myös optimoimaan Windowsin pelaamista varten poistamalla käytöstä tarpeettomat palvelut ja ohjelmat, jotka voivat hidastaa järjestelmää.

Auto HDR

Auto HDR on lyhenne sanoista Automatic High-dynamic-range Imaging. Se on Windows 11:ssä käytettävissä oleva ominaisuus, jonka avulla voit hyödyntää pelien parasta visuaalista kuvaa, vaikka sinulla ei olisikaan HDR-näyttöä (high dynamic range).

Voit ottaa automaattisen HDR-toiminnon käyttöön avaamalla Asetukset-ikkunan ja valitsemalla ”Näyttö”. Vieritä alaspäin ja varmista, että ”HDR and WCG” (Wide Colour Gamut) on käytössä. Napsauta sitten ”Advanced display settings” (Näytön lisäasetukset) ja varmista, että automaattinen HDR on päällä. Auto HDR saa pelit näyttämään elävämmiltä ja realistisemmilta, vaikka näyttö ei olisi HDR-näyttö.

Grafiikka ja GPU

Windows 11:n näytönohjain- ja grafiikka-asetusten avulla voit mukauttaa pelien grafiikkaa ja visuaalista ilmettä. Pääset näihin asetuksiin avaamalla Asetukset-ikkunan ja valitsemalla ”Näyttö”. Vieritä alaspäin ja napsauta ”Näytön lisäasetukset” ja napsauta sitten ”Grafiikka-asetukset” tai ”GPU-asetukset”.

Voit sitten säätää erilaisia vaihtoehtoja, kuten tekstuurien laatua, tasoituksenestoa, anisotrooppista suodatusta ja muuta. Kokeile eri asetuksia löytääksesi ne, jotka toimivat sinulle parhaiten. GPU tulee englanninkielisestä termistä Graphics Processing Unit, joka tarkoittaa pelien grafiikan renderöintiä. Jos sinulla on tehokas näytönohjain, pelien suorituskyky paranee.

Käytä NVIDIA- ja AMD-grafiikkasuorittimille tarkoitettua ohjelmistoa

Jos käytät Windows 11 -käyttöjärjestelmää kannettavassa tietokoneessa tai tietokoneessa, jossa on AMD:n tai NVIDIA:n grafiikkasuoritin, voit käyttää näiden kahden yrityksen tarjoamia ohjelmistoja. NVIDIAlla on GeForce Experience -sovellus ja AMD:llä Radeon Software.

Molempien sovellusten avulla voit optimoida pelejäsi ja käyttää kehittyneitä ominaisuuksia, kuten videotallennusta ja suoratoistoa. Ne auttavat myös pitämään ajurit ajan tasalla, jotta järjestelmäsi toimii aina tehokkaasti.

GeForce Experience -sovelluksella saat myös käyttöösi NVIDIAn Game Ready -ajurit, jotka optimoivat järjestelmäsi uusimpia pelejä varten. AMD:n Radeon Software tarjoaa myös suorituskyvyn parannuksia ja mahdollisuuden säätää asetuksia tiettyjä pelejä varten.

Optimoi pelaaminen ottamalla käyttöön korkea suorituskyky

Voit parantaa pelikokemusta entisestään ottamalla käyttöön Windows 11:n ”High Performance Mode” -tilan. Tämä tila antaa järjestelmässäsi etusijan tietyille resursseille, jolloin se toimii sujuvammin ja tehokkaammin. Voit ottaa sen käyttöön avaamalla Asetukset-ikkunan ja valitsemalla ”Järjestelmä”. Napsauta sitten valikossa kohtaa ”Virta ja akku”. Aseta kohdassa ”Virtatila” päälle ”Paras suorituskyky”.

Käynnistä tietokone lopuksi uudelleen ja nauti sujuvammasta pelikokemuksesta. Kun tietokoneen ja Windowsin asetuksia muuttaa, on hyvä tapa käynnistää tietokone aina uudestaan. Ei ole mitenkään harvinaista, että jokin asetus ei mene päälle ennen kuin koneen on käynnistänyt uudestaan.

Lisää C-asematilaa parantaaksesi pelin suorituskykyä

Jos C-asemasi tila on vähissä, pelisi latautuvat hitaasti ja peleissäsi esiintyy pätkimistä. Voit vapauttaa lisää tilaa C-asemalta poistamalla käyttämättömiä ohjelmia tai siirtämällä tiedostoja muualle. Voit myös käyttää levynpuhdistustyökaluja poistamaan väliaikaistiedostoja, jotka vievät tallennustilaa.

Harkitse lopuksi kiintolevyn päivittämistä, jos tila ei riitä kaikille peleille ja sovelluksille. SSD-levy (solid state drive) tarjoaa paremman suorituskyvyn ja nopeammat latausajat perinteiseen kiintolevyyn verrattuna. Suurempi kiintolevyasema (HDD) tarjoaa enemmän tallennuskapasiteettia kaikkien pelien ja muiden tietojen tallentamiseen.

Ylikellottamiseen liittyy riskejä

Jos haluat saada tietokoneestasi enemmän suorituskykyä irti, harkitse sen ylikellottamista. Ylikellottamisen avulla voit lisätä prosessorin ja RAM-muistin nopeutta, mutta siihen liittyy myös riskejä, jos se tehdään väärin. On parasta tehdä tutkimusta ja kysyä neuvoa ammattilaiselta, ennen kuin yrität ylikellottaa tietokoneen.

Ylikellottaminen tarkoittaa komponenttien käyttämistä valmistajan määrittelemien rajojen ulkopuolella. Tämä voi aiheuttaa epävakautta ja järjestelmän kaatumista, joten varmista, että tiedät, mitä olet tekemässä, ennen kuin yrität sitä.

On tärkeää olla tietoinen ylikellottamiseen liittyvistä riskeistä, kuten virrankulutuksen kasvusta ja liiallisesta lämmöntuotannosta. Jos käytössäsi ei ole asianmukaista jäähdytysjärjestelmää, tämä voi johtaa tietokoneen komponenttien pysyviin vaurioihin.

Muista lopuksi, että useimmat pelit eivät tarvitse ylikellotuksesta saatavaa lisätehoa; jos tietokoneesi toimii moitteettomasti, siihen ei ole tarvetta. Jos kuitenkin haluat hieman enemmän tehoa, ylikellottaminen voi olla harkitsemisen arvoista. Varmista vain, että ymmärrät riskit ensin.

Myös nettiyhteydellä on verkkopeleissä väliä

Voit myös hankkia erityisiä pelitarvikkeita, kuten pelihiiriä, -näppäimistöjä ja -kuulokkeita, jotka parantavat pelikokemustasi. Yritä myös optimoida reitittimesi tai tietokoneesi verkkoasetukset, jotta tiedot siirtyvät nopeammin verkkopelejä pelatessasi. Tämä voi vähentää viiveaikaa ja auttaa sinua saamaan etulyöntiaseman kilpailullisissa peleissä.

Hyvä nettiyhteys on tarpeen parhaan pelikokemuksen saavuttamiseksi ainakin verkkopelejä pelattaessa. Harkitse investoimista hyvään reitittimeen ja internetyhteyteen, joka kestää suuria tiedonsiirtomääriä. Nopea internetyhteys auttaa minimoimaan viiveen, joten voit nauttia sujuvammasta pelaamisesta ilman keskeytyksiä.

Varmista myös, että tietokoneellesi on päivitetty uusimmat tietoturvakorjaukset, jotta se pysyy turvassa haittaohjelmilta. Pidä virustorjuntaohjelmasi ajan tasalla, jotta virukset ja muut haittaohjelmat eivät vaikuta pelisuoritukseesi. Noudattamalla näitä yksinkertaisia vinkkejä voit varmistaa, että pelisi toimivat sujuvasti ja ongelmitta.

Yhteenveto

Voit parantaa pelikokemustasi säätämällä tietokoneen ja Windowsin asetuksia, lisäämällä C-aseman tilaa, hankkimalla erityisiä pelitarvikkeita ja optimoimalla verkkoyhteyden. Varmista, että käynnistät tietokoneen uudelleen muutosten tekemisen jälkeen, jotta asetukset menevät varmasti päälle ja suorituskyky olisi paras mahdollinen.

Varmista, että internet-yhteytesi on riittävän nopea verkkopelaamiseen ja että se on suojattu uusimmilla tietoturvakorjauksilla ja virustorjuntaohjelmilla. Jos päätät ylikellottaa tietokonetta, ole tietoinen riskeistä ja varmista, että tiedät, mitä olet tekemässä, ennen kuin mitään. Useimmat pelit eivät tarvitse ylikellotuksesta tulevaa lisätehoa. Näiden vinkkien avulla voit nauttia sujuvammasta pelikokemuksesta.

Viimeisimmät artikkelit

Related Stories