Millainen on live vedonlyönti ja Eurheilu 2022

Kaikenlainen pelaaminen on lisääntynyt – ja suurin lisääntyminen tulee siitä, että entistä enemän aikuiset pelaajat pelaavat vapaa-ajallaan erilaisia digitaalia pelejä, kuten vedolyöntiä ja muita tietokone ja mobiilipelejä. Siitä ei itseasiassa ole edes kovin montaa vuotta kun live vedonlyönti yleensäkään tuli rahapelimarkkinoille. Aluksi lajeina olivat tietenkin ne eniten maailmalla seuratut lajit kuten jalkapallo ja tennis, mutta nykyään myös Eurheilun monet pelit ovat päässeet listoille – katsotaan tarkemmin mitkä, ja miten nimenomaan livepelaamisen parissa.

Jos katsellaan suomalaisten eurheilun sceneä, niin täällä suurin mielenkiinto kohdistuu tällä hetkellä CS:GO peliin, jossa nyt marraskuussa Espoossa järjestetään iso Masters areenaturnaus, jossa on jaossa kilpailujoukkueille 200 000 dollari palkintopotti. Tämänkin tapahtuman pelit tulevat takuuvarmasti olemaan livepelaamisen suosituimpia kohteita marraskuussa Suomessa, varsinkin jos peleissä nähdään taas helsinkiläisten ENCE:n ja HAVU:n kohtaaminen. Tällä hetkellä on ainakin varmaa, että ENCE nähdään Espoossa, muuten osa joukkueista on vielä varmistamatta – mutta uusin varmistettu joukkue on jo kaiken historiassaan voittanut tanskalainen Astralis, joka ei tällä hetkellä ole aivan maailman huipulla, mutta tulee varmasti tarjoamaan kovan vastuksen jokaiselle kohtaamalleen joukkueelle – muita varmistuneita Espoon joukkueita ovat BIG, Fnatic, Mouz sekä Heet – eli oikeasti on tulossa Suomen kaikkien aikojen suurin Eurheilun turnausviikonloppu –  12 joukkuetta – CS:GO fanien katseet Espoossa – juuri mitä Espoo halusi ja kaipasi. Espoo on itseasiassa julkisesti halunnut ilmoittautua kisaan Suomen ykköspaikkakuntana Eurheilun suhteen – katsotaan vain mitä esimerkiksi Tampereen Nokia Areena sanoo tähän – paljon tulee riippumaan siitä, miten Espoon tapahtuma onnistuu, niin paikanpäälle saapuvien mielestä, kun mahdollisesti miljoonien suoratoistolla pelejä seuraavien mielestä.

Eurheilu ja live vedonlyönti

Live vedonlyöntiä on nähtävillä ja saatavilla moneen eurheilu lajiin eli peliin. Esimerkiksi Ebasketball on laji, jossa on jo kauan ollut saatavilla sekä livesuoratoisto että livepelikohteet- näissä kohteissa on yleensä panostettu voittajaan tai siihen, kuinka paljon ottelussa tehdään pisteitä sekä voittajavedoissakin vielä pelataan piste-eroilla, mutta live pelaamisen tyyliin vaihtuvin kertoimin. Se onkin livepelaamisen suola, kertoimet voivat vaihtua täysin pelin tiimellyksessä, ja kaikkihan tietävät, että peli on ohi vasta kun ”the fat lady sings”. Odotellessa voi aina pelata itsekin.

Useimmiten tarjolla olevat pelit ovat: Age of Empires, Rainbow 6 Siege, Overwatch, CS:GO, Dota 2, Valorant, Mobile Legends, League of Legends sekä PUBG. Myös muita pelejä kyllä pelataan ammattilaistasolla, mutta mitkä niistä aina pääsevät livepelaamisen listoille riippuu paljon turnauksen media-arvosta ja katsojatilastoista – esimerkiksi Dota 2 ja LOL ovat pelejä, joita seurataan maailmanlaajuisesti miljoonien katsojien toimesta suoratoiston välityksellä, mutta CS:GO ja Valorant ovat enemmän eurooppalaisten ja amerikkalaisten seuraamia, mutta katselijamäärät eivät yllä aivan samalla tasolle – myös turnausten palkintorahoissa on selviä eroja itse pelaajille, mutta pelit kuten CS:GO, Valorant, LOL, Dota 2 ja PUBG tarjoilevat isoissa turnauksissaan jopa sen miljoona euroa tai ylikin palkintorahaa- riippuen hieman millä tavalla palkintoraha koostetaan- esimerkiksi Dota 2 ja PUBG turnauksissa pelien valmistajat ovat avanneet mahdollisuuden ostaa pelejä tai pelien ominaisuuksia ja jokaisesta ostoksesta on mennyt osa turnauksen rahapottiin ja siksi näiden pelien turnausvoitoista on kerralla voinut riittää useampi miljoona dollaria jokaiselle joukkueen pelaajalle – joten ei ihme, että näitä pelejä seurataan todella ison faniosaston voimin ympäri maailman, ja huippupelaajat ovat omissa maissaan kuin rockstaroja.

CS:GO ja livevedonlyönti

CS:GO peleissä, jotka pääsevät livepelilistoille, voi yleensä panostaa ottelun voittajaan, tai karttojen voittajaan. Tulevaisuudessa uskomme, että pelattavaksi tulee myös pelin paras pelaaja tyylisiä mahdollisuuksia, mutta näitä ei vielä ole kovin aktiivisesti näkynyt. Myös CS:GO pelivalinnoissa on tasoitusveikkaukset.

Dota 2 pelin livevalikoissa on voittaminen lisäksi myös ns. total kills vedonlyöntimahdollisuudet karttakohtaisesti eli kaikissa näissä peleissä alkaa olla jo vähitellen yhtä paljon pelattavaa kuin jalkapallonlivekohteissa, jossa voidaan pelata seuraavasta maalista, vapaapotkusta tai jopa sivurahaheitosta – riippuen pelikohteesta ja sen saamasta huomionarvosta. Nykyään kun kuitenkin jokainen pelejä seuraava voi pitää koko ajan toista sovellusta avoinna itse ottelun seuraamiselle ja live vedonlyönti sivua auki toisessa sovelluksessa – mobiilisti se on myös mahdollista, mutta jos oikeasti haluaa seurata, parasta on laittaa peli näkyville televisioon tai isolle näytölle ja sen ohessa pelata livekohteita omalla älypuhelimella – helposti, vaivattomasti ja viihteeksi.

Age of Empires

Age of Empires II:n tarina alkoi jo vuonna 1999, jolloin julkaistiin Age of Empires II: The Age of Kings -peli. Vuonna 2000 julkaistun lisäsosan The Conquerorsin ilmestyessä elettiin pelin kulta-aikaa: pelin julkaisija Microsoft sekä WCG järjestivät suurempia turnauksia useamman vuoden.

Muuten tuo listauksessa mainittu Age of Empires on vanha peli, jota välttämättä kukaan ei olisi uskonut eurheilupeliksi, mutta nyt Red Bull on ottanut pelin siipiensä suojiin ja sen tuottama red Bull Wololo: Legacu 2022 Age of Empires II turnaus tässä lokakuussa tuo tarjolle 200 000 dollarin palkintopotin ja siitä 60 000 dollaria voittajalle – mukana kisassa on muuten myös suomalainen Ville ”Villese” Jämsä, 27-vuotias pelaaja sekä suomalainen ”Valas”. Turnaukseen osallistuu yhteensä 16 pelaajaa.

Viimeisimmät artikkelit

Related Stories