Suomi ja suoratoistopalvelut – 13 palvelun vertailu

Talouteni.fi on tehnyt kattavan vertailun Suomen suosituimmista suoratoistopalveluista. Video on demand eli VOD on kasvattanut suosiotaan maailmalla sekä Suomessa ja se on mahdollistanut ohjelmien katsomisen missä tahansa monella eri laitteella. Yhä useampi ihminen katsoo television perinteisiä kanavia vähemmän ja vähemmän, korvaten ne näillä netistä katsottavilla suoratoistopalveluilla.

Suoratoistopalveluita on Suomessa tällä hetkellä tarjolla useita. Osa niistä on maksullisia, mutta useasta niistä on mahdollista katsoa sisältöä myös ilmaiseksi. Suurin osa niistä tarjoaa sekä sarjoja ja elokuvia, mutta muutamat ovat erikoistuneet jompaan kumpaan, ja joukosta löytyy myös urheiluun painottuviakin palveluita.

Täysin suomalaiset palvelut pitkälti ilmaisia, kansainväliset edullisia

Täysin suomalaisia palveluita vertailussa on mukana neljä kappaletta. Niistä kaksi, Yle Areena ja MTV Katsomo ovat täysin ilmaisia käyttää, ja Ruutu tarjoaa sekä ilmaisen että maksullinen palvelun. Neljäs suomalainen vaihtoehto, Elisa aitio on vertailun kallein palvelu kuukausihinnaltaan, mutta tarjoaa myös hyvin laajasti sisältöä, joka ei katoa tietyn ajan jälkeen.

Kaikki muut vertailun suoratoistopalvelut saa alle 10 eurolla kuukaudessa, tarkoittaen että ne ovat perinteisiä kanavapaketteja selkeästi edullisempia. Palvelut tarjoavat kuitenkin erilaisia sisältöjä, joten voi olla, että pystyäkseen näkemään kaiken haluamansa, voi joutua tilaamaan useamman palvelun.

Palvelut on kuitenkin helppo perua ja tilata uusiksi, joten on myös mahdollista vaihdella palveluita tarpeen vaatiessa esimerkiksi oman lempi sarjansa ilmestymisen aikana. Useimmat palvelut tarjoavat myös ilmaisen tutustumiskuukauden, jonka aikana on helppo tutustua palvelun laatuun ja tarjontaan.

Miltä laitteilta suoratoistoa seurataan?

Televisiot ovat yhä suuressa suosiossa, vaikka perinteisten kanavien seuraaminen onkin vähentynyt. Yhä useampi talous omaa niin sanotun älytelevision, joka on helposti yhdistettävissä internetiin, mikä mahdollistaa suoratoistopalveluiden hyödyntämisen laitteella. Useat näistä televisioista tulevat myös valmiiksi varustettuina suoratoistopalveluiden sovelluksilla. Smart TV onkin suosituin laite suomalaisten suoratoiston katselulle.

Tietokone ja älypuhelin ovat hyvin lähellä toisiaan käytön määrän suhteen, kattaen kumpikin noin neljänneksen katselusta. Tabletti taas keräsi vain 11%, jääden kauas jälkeen muista vaihtoehdoista. Tiedot ilmenevät Finnpanelin tekemästä tutkimuksesta. Palveluita on myös mahdollista seurata erilaisilla pelikonsoleilla, vaikka niiden osuus pieni onkin.

Suosituimmat sarjat määrittävät usein ostopäätöksen

Osa Suoratoistopalveluista tuottaa myös omaa sisältöään. Esimerkiksi HBO:n vahvimpia puolia on heidän tuottamansa laatusarjat, jotka keräävät vaikuttavia määriä katsojia niin suoratoistopalveluiden kuin perinteisen television kautta. Myös Netflix tuottaa paljon omaa sisältöään, joka on kerännyt oman uskollisen katsoja kuntansa. Suomalaiset palvelut ovat useimmiten suurten mediatalojen ja kanavien omistamia, joten niiden tarjonta kuvastaa pitkälti näiden kanavien tarjontaa, joka on ilmaiseksi katsottavissa tietyn aikaa.

Tarkempaa tietoa jokaisen palvelun käyttökokemuksesta, hinnasta ja tarjonnasta voit lukea Talouteni.fi blogista.

Viimeisimmät artikkelit

Related Stories