Miten UNOa pelataan

Jos etsii ennen kaikkea iloa, naurua ja hauskuutta korttipelin muodossa, UNO on ehdoton valinta. Tämä eloisan värikäs peli tuo hymyn huulille niin aloittelijoille kuin kokeneemmille konkareille. UNO-peli ei ole pelkkä korttipeli, vaan se on oivallinen tapa viettää laatuaikaa perheen, ystävien ja tuntemattomienkin seurassa.

UNO on kuin aurinkoinen päivä korttien muodossa. Tämä peli ei vaadi syvällistä sääntöjen tankkausta – se on yksinkertainen ja nopeasti omaksuttava, mikä tekee siitä täydellisen valinnan kenelle tahansa aloittelijalle.

UNO on nopeatempoinen peli, eikä nopeissa käänteissä voi tuhlata aikaa liialliseen pohdintaan. Koska peli etenee vauhdikkaasti, pelaajilla on rajallinen aika tehdä päätöksiä siitä, minkä kortin he haluavat pelata. Sen tähden perussäännöt erikoiskortteineen ynnä muine jippoineen kannattaa olla hyvin hallussa, kun heittäytyy mukaan pelin pyörteisiin. Kun olet lukenut, miten peliä pelataan, pääset kokeilemaan tätä hauskaa peliä, joka tunnetusti saa aikaan hulluja huutoja ja hervotonta hihitystä.

Pelin pelaaminen

UNO-pelin tavoitteena on päästä eroon kaikista korteistaan ensimmäisenä. Jokaisella pelaajalla on kädessään kortteja, joko tavallisia väri- ja numerokortteja tai erikoiskortteja, kuten vaihto- ja suuntakortteja, jotka voivat sekoittaa pelin kulkua. Pelaajat yrittävät vuorotellen pelata kortteja, jotka vastaavat edellisen pelaajan korttia joko numeroltaan tai väriltään. Jos sopivaa korttia ei kädessä ole, pelaajan pitää nostaa uusi kortti pakasta.

Miten UNOa pelataan?

UNOssa on pysyttävä koko ajan valppaana ja seurattava, millaiset UNO pelikortit itsellä on ja millaisia mahdollisesti muilla. Koska tilanne UNOssa voi muuttua nopeasti, ei kannata tuudittautua siihen ajatukseen, että voi voittaa helposti. Sen sijaan koko ajan pitää olla valmis sopeutumaan uusiin tilanteisiin ja mukautumaan vastustajien liikkeisiin.

Kädessä kannattaa yrittää pitää erilaisia värejä ja numeroita, jotta pystyy reagoimaan erilaisiin tilanteisiin. Liian montaa samaa väriä tai numeroa ei kannata hamstrata, sillä se voi rajoittaa vaihtoehtoja.

Kun sinulla on enää yksi kortti jäljellä, muista huutaa ”UNO”. Jos unohdat huutaa, ja joku pelaajista huomaa sen ennen seuraavan kortin pelaamista, joudut nostamaan uuden kortin.

Erikoiskorttien käyttämisessä kannattaa myös taktikoida ja harkita tarkkaan, milloin käyttää niitä. Erikoiskortteja voi olla hyödyllistä käyttää vasta siinä vaiheessa, kun vastustajalla on vain vähän kortteja jäljellä, ja hän kuvittelee olevansa lähellä voittoa.

Miten pistetään UNO-peli pystyyn?

Peliin tarvitaan pakka ja pelaajat. UNO-korttipakka koostuu yhteensä 108 kortista, joita on neljää väriä: punainen, vihreä, sininen ja keltainen. Jokaisessa värisarjassa on numerokortit 0–9 sekä erikoiskortteja.

Pelaajia tarvitaan 2–8 henkilöä. Pienemmillä pelaajamäärillä peli voi olla intensiivisempää, kun taas suuremmissa ryhmissä pelin dynamiikka saa omanlaisensa vivahteen.

Aloittaminen – jakajan valinta ja korttien jakaminen

Jakaja voidaan valita esimerkiksi arpomalla. Pelaajat voivat esimerkiksi ottaa korttipakasta kortin, ja se, jolla on korkein kortti, saa jakajan tehtävän. Jakaja voi myös olla edellisen pelikierroksen voittaja.

Pakka sekoitetaan huolellisesti varmistaen, että kullekin pelaajalle jaetaan seitsemän korttia. Jakajan esiin kääntämä aloituskortti määrittelee pelin alkuvärin ja -numeron. Tästä hetkestä alkaen pelaajat vuorotellen yrittävät pelata kortteja, jotka vastaavat edellisen pelaajan korttia joko väriltään tai numeroltaan, tai käyttävät erikoiskortteja, joista lisää seuraavassa.

Suunnanvaihtokortti

Suunnanvaihtokortilla vaihdetaan nimensä mukaisesti pelin suuntaa. Jos peli on pyörinyt tähän saakka myötäpäivään, tällä kortilla suunnan saa käännettyä vastapäivään. Suuntaa vaihtamalla voi taktisesti estää esimerkiksi seuraavana vuorossa olevaa pelaajaa voittamasta, jos tällä on kädessään enää yksi kortti.

Nosta kaksi -kortti

Nosta kaksi -kortin kun lyö pöytään, seuraavana vuorossa oleva pelaajaa joutuu nostamaan pakasta kaksi uutta korttia. Hän ei myöskään saa lyödä pöytään mitään sillä kierroksella. Jos on ollut johdossa, lisäkorttien myötä johtoasema on menetetty.

Ohituskortti

Kun lyö pöytään ohituskortin, tarkoittaa se sitä, että seuraavana vuorossa pelaaja ei saa lyödä pöytään mitään, eli hän tulee ohitetuksi kyseisellä kierroksella. Myös ohituskorttia voi käyttää strategiana estämään se, että vain yksi kortti kädessään oleva seuraava pelaaja ei pääsekään lätkäisemään korttiaan pöytään.

Miten lasketaan pisteet?

UNO-pelissä numero- ja erikoiskortit kantavat mukanaan pistearvoja, jotka lasketaan pelin päättyessä. Numerokorteilla (0–9) on pistearvot numeroiden mukaisesti, esimerkiksi numerokortti 3 tuo pelaajalle 3 pistettä. Erikoiskorteista saa 20–50 pistettä.

Aina kierroksen loppuessa, hävinneiden käteen jääneiden korttien sisältämät pisteet lasketaan, ja nämä pisteet saa kierroksen voittaja. Kierroksia pelataan siihen saakka, kunnes joku pelaajista saa 500 pistettä.

Nosta neljä -jokerikortti

Tämä on ehkä UNO-pelin tavoitelluin kortti, sillä sitä hyödyntämällä peli muuttuu entistä kiinnostavammaksi. Kun lyö pöytään tämän kortin, seuraavana vuorossa oleva voi joko nostaa neljä korttia ja menettää samalla vuoronsa, tai hän voi haastaa kortin pöytään pelanneen vastustajan. Haastetun pelaajan pitää silloin näyttää kaikki korttinsa, jolloin tarkistetaan, olisiko hänellä poistopakkaan sopivaa korttia.

Jos sopivaa korttia ei löydy, haastaja joutuukin neljän sijaan nostamaan kuusi uutta korttia ja menettää vuoronsa. Jos taas haastetulla olisi ollut sopiva kortti, hän olisi joutunut nostamaan neljä korttia. Nosta neljä -kortti on myös jokeri, joten sen alun perin pöytään lyönyt saa valita seuraavaksi pelattavan värin.

UKK

Seuraavasta löydät vastaukset kysymyksiin, jotka saattavat pyöriä mielessä, kun miettii, olisiko UNO itselle sopiva peli.

Mitä ovat erityiskortit UNOssa?

Erityiskortteja käyttämällä pelaaja pystyy muuttamaan pelin dynamiikkaa omaksi edukseen.

Miten UNOssa voitetaan?

Uno-pelissä saavutetaan voitto, kun pelaaja huutaa ”UNO” ja lyö pöytään viimeisen käsissään olevan kortin.

Miten UNOa pelataan netissä?

On olemassa useita sivustoja ja sovelluksia, joilla voi pelata UNO-peliä sekä tietokoneella että mobiililaitteilla. Ohjeet lukemalla saa tietää, miten peliä pelataan kyseisellä alustalla.

Viimeisimmät artikkelit

Related Stories