Pelimaailman jättiläinen – Steam

Ihmisille on monta erilaista tekemistä tarjolla, kun kyseessä on viihdeala. Yksi suurimmista viihdealan kategorioista on peliteollisuus ja sen tarjoamat videopelit, jotka ovat olleet suosittuja jo siitä lähtien kun ensimmäiset 8-bittiset pelit tulivat markkinoille.

Pelimaailma sekä siihen kuuluvan pelit kehittyvät ja muuttuvat ajan saatossa ja sen mukana myös itse pelien myynti muuttuu. Lähes kaikki asiat ovat saatavilla digitaalisesti, eli siis virtuaalisesti ja tämä onkin muuttanut markkinat kaikilla eri aloilla. Elokuvia voit katsella netin kautta ilman että matkustaisit vuokraamolle taikka teatteriin, musiikkia kuunnellaan lähes poikkeuksetta sovelluksien kautta kuten Spotify sekä Soundcloud niin ei ole ihme, että myös pelit ovat yhä enemmän ja enemmän sinne siirtyneet.

Jopa konsolipelit ovat ladattavissa konsolin omasta sovelluskaupasta, toki konsoleille vielä myydäänkin ihan fyysisiäkin levyversioita näistä peleistä.

Tietokoneelle on ollut olemassa jo jonkin aikaa suosittu pilvilatauspalvelu Steam joka on peliyhtiö Valve:n omistama, kyseinen yritys perustettiin vuonna 1996 kahden entisen Microsoftin työntekijän toimesta, nämä henkilöt ovat Gabe Newell ja Mike Harrington. Valve on hyvinkin tunnettu pelisarjastaan nimeltä Half-Life kuin myös Counter-Strike peleistään.

Mikä on siis Steam?

Tämä hyvinkin suosittu pelialusta nimeltä Steam tarjoaa pelejä useilta eri kehittäjiltä, se tarjoaa myös mahdollisuuden todella suuriin yhteisöihin eri peleihin ”Community Hub” ominaisuuden avulla. Steam on myös helpottanut huomattavasti kavereiden kanssa pelaamista netissä monellakin tapaa, ja ajan saatossa ovat hioneet kaverilistan ominaisuuksiaan, tämän kaverilistan kautta pystyy helposti kutsumaan ystävän peliaulaan.

Valve julkaisi Steamin jo syyskuussa 2003, eli yli 16 vuotta sitten ja ajan kuluessa sen käyttäjämäärät sekä suosio on vain noussut. Sen rinnalle on toki noussut kilpailijoita, jotka eivät kuitenkaan ole pystyneet pääsemään läheskään samalle tasolle kuin Steam. Viime vuoden joulukuussa Steam päivitti alustansa uudelleen, jota kutsutaan ”stable” tilan julkaisuksi.

Steamissa on myös muutenkin paljon yhteisöllisyyttä kuin vain itse pelien sisäisiä, Steam nimittäin vuosittain tekee monta alennusmyyntiä ja viime vuosien aikana niissä on ollut omat palkintonsa, kun niihin on ottanut osaa. Summer Sale, Winter Sale sekä Halloween Sale on pääsääntöiset, viime Summer Salen aikana pelaajat toki löysivät pari hassua ominaisuutta, jolla saivat nostettua oman käyttäjänsä tasoa. Käyttäjän tason noustessa myös kaverilistasi raja nousee sekä antaa tavallaan luotettavuutta, mikäli käyt toisten käyttäjien kanssa vaihtokauppaa pelin sisäisillä tavaroilla, sillä todella moni käy mieluummin kauppaa käyttäjän kanssa jolla ei ole alhainen Steam taso.

Steam on myös muutamaan otteeseen ollut oikeudessa kuluttajalaki- rikkomuksien takia, tämä lähinnä koskenut palautuksia, jotka ovat näiden kyseisten viranomaisten maiden kohdalla koskeneet lähinnä fyysisiä versioita peleistä mutta näitä lakeja voi välillä vaikea tulkita varsinkin kun on kyse tämänlaisesta yrityksestä. Australian viranomaisille Valve joutui vuonna 2016 maksamaan sakkoa 3 miljoonaa Australian dollaria. Vuonna 2018 Valve joutui maksamaan Ranskan viranomaisille sakkoa 147.000€

Steam muuten on todella mahtava pelimaailman kannalta ja ehdottomasti pelien digitalisoitumisen perustusisä, lähes kaikki pelit löytyvät Steamista, ellei kyseinen peli sitten ole vain konsolille taikka sitten kilpailevan yrityksen eksklusiivinen tuote.

Viimeisimmät artikkelit

Related Stories