Nettipelaaminen urana – kuinka päästä alan isoksi nimeksi?

Internetin vallankumous on tuonut ulottuvillemme lukuisia uusia mahdollisuuksia, joista ei aiemmin oltaisi osattu unelmoidakaan. Nykyisin internet on monen ihmisen työpaikka, ja maailmanlaajuinen sellainen. Tämän ovat päässeet kokemaan erityisesti videopelaajat. Ei niinkään kauan aikaa sitten videopelien pelaajaa saatettiin pitää laiskana ja saamattomana ihmisenä, ja videopelejä ajanhukkana.

Valtava e-pelimarkkina

Esports on toiminut tärkeässä roolissa videopelaamisen maineen puhdistajana. Tätä nykyä Esports (lajilla on monta eri suomenkielistä nimitystä, kuten e-urheilu, eSport ja elektroninen urheilu) on miljardien dollareiden arvoinen ala, jossa kovimmat tekijät ansaitsevat pelaamisellaan paksun palkkapussin ja maailmanlaajuista mainetta.

Vuoden 2018 osalta markkinointitutkimusyritys Newzoo selvitti markkinan olevan 138 miljardin dollarin arvoinen, joten e-pelimarkkinassa ei todellakaan ole aivan pikkurahoista kyse.

Urheilulaji lähti alunperin leviämään Aasiasta, ja Etelä-Korean voidaan sanoa olevan lisensoitujen ammattipelaajien hautomo. Youtube sekä tuoreempi palvelu Twitch ovat edesauttaneet lajin leviämistä räjähdysmäisesti. Voitaisiin jopa väittää, että ilman näitä alustoja esports ei olisi samanlainen ilmiö kuin se on tällä hetkellä.

Ala on edelleen miesvaltainen, mutta myös naisia tulee mukaan alalle tasaiseen tahtiin.

Tästäkin huolimatta, että e-pelaamisesta voi tehdä itselleen erittäin varteenotettavan uran, pitää suuri yleisö esports-teollisuutta edelleenkin mystisenä ja vaikeasti ymmärrettävänä lajina. Tämä on kuitenkin muuttumassa, sillä jopa kansainvälisen olympiakomitean on kerrottu keskustelevan e-pelien lisäämisestä olympialaisiin tulevina vuosina.

Vuoden 2020 olympialaisten yhteydessä amerikkalainen teknologiayhtiö Intel järjestää epäviralliset peliolympialaiset Tokion kisojen aikana. Samaan aikaan kuin olympiaurheilijat kisaavat lajeissaan, esports-ammattilaiset tulevat ottamaan mittaa toisistaan Street Fighter V ja Rocket League -peleissä 250 000 dollarin arvoista rahapalkintoa vastaan.

Kuinka ammattilaiseksi sitten pääsee?

1)  Keskity, keskity, keskity

Kenties tärkein vinkki ammattilaispelaajaksi halajaville on energian keskittäminen yhteen peliin. Neuvo voi kuulostaa hurjalta, sillä valikoimaa peleissä on hengästyttävä määrä. Ensin on mietittävä pelityyppi, joka kiinnostaa eniten; valikoimaa on ensimmäisen persoonan näkökulmasta pelattavista ampuja- ja taistelupeleistä strategiapeleihin. Suurimpia pelifranchiseja ovat esimerkiksi Dota, League of Legends ja Counter Strike -pelit.

Tämä tarkoittaa sitä, että on ensi alkuun hyvä pelata ja kokeilla monenlaisia pelejä, että löytää sen kaikista omimman pelin. Pelin teknisen osaamisen lisäksi on hyvä valita peli, johon tuntee aitoa intohimoa, sillä tiedossa on lukemattomia tunteja saman pelin ääressä taitoja hioen. Oli valintasi sitten strategiapeli tai monipelaaja-taistelupeli, huipulle pääsee vain pistämällä aikaa omien taitojen parantamiseen.

2) Taktiikat kuntoon

Tie huipulle on täynnä nöyrää tekemistä, ja viisas ottaa oppia itseään paremmilta pelaajilta. Pelaajien onneksi internet on täynnä tutoriaaleja ja pelikanavia, joissa voi omaksua parhaat opit ja tekniikat. Aina oppia ottaessa kannattaa kuitenkin pysyä kriittisenä tarjotuille opeille, sillä omaksumalla toisten huonoja tapoja voi hidastaa omaa tekemistään. Ota mukaan vain ne tavat, jotka todella palvelevat omaa pelaamista.

3) Yhteistyö

Moni mieltää pelaamisen yksinäiseksi toiminnaksi, mitä se toki voi ollakin, mutta pelatessa etenkin monipelaajapelejä tarvitaan yhteistyötä ja sosiaalisia taitoja. Pelaamalla pelejä ja pitämällä yhteyttä samoista peleistä syttyviin pelaajiin opit lisää, ja pelaaminen, niin kuin elämä muutenkin, on paljon antoisampaa. Tämä auttaa myös ammatillisen uran rakentamisessa, jossa sosiaalinen media ja yhteyksien luominen on tärkeä elementti.

Pelaajien tähtikultti

Suomalaisista superstaroista esimerkki on Jesse Vainikka, joka ilmoitti lopettavansa uransa vuoden 2020 alussa. Menestyksekkään uransa aikana Dota 2 -pelaajana tunnettu Vainikka on voittanut alan merkittävimmät turnaukset, kuten The Internationalin, ja ehti urallaan pelata useissa tiimeissä. Urallaan Vainikka tienasi yli kuusi miljoonaa euroa, joten 1992 syntyneen pelaajan eläkesuunnitelmat jäävät nähtäviksi.

E-pelaajien rinnalla on myös muita pelaajia, jotka tienaavat sievoisia summia netissä. Ensimmäinen ja näkyvin ryhmä lienee tubettajat, Youtubessa pelaavat henkilöt. Tubettajat eroavat esports-pelaajista siinä, että tubettajalle Youtuben avulla ansaittu rahavirta on pääasiallinen tulonlähde, eivätkä he pelaa urheiluturnauksissa, mutta saattavat tienata silti miljoonia. Esimerkkinä ruotsalainen PewDiePie, jonka pelivideot ovat internetin laajuinen ilmiö. PewDiePien nettoarvoksi on laskettu 30 miljoonaa dollaria. Myös muiden nettipelien puolelta löytyy hyvin tienaavia supertähtiä. Kenties tunnetuimpana esimerkkinä lukuisat pokerinpelaajat, kuten amerikkalainen Chris Moneymaker, jotka ovat luoneet menestyksekkään uran nettipokerin parissa. Hänen nettoarvokseen arvioitu 16 miljoonaa dollaria. Aivan kuten esportissa, myös pokerinpelaajien kilpailut ovat yhdistelmä nettipelejä ja liveturnauksia.

On selvää, ettei ammattipelaajaksi pääse kaikki haluavat, sillä kilpailu on kovaa, ja vain määrätietoisimmat pääsevät huipulle saakka. eSportissa on myös muita uravaihtoehtoja pelaajan lisäksi. Alalla arvostetaan asiantuntijuutta, ja hyvälle tekijälle voi aueta ura esimerkiksi alan bloggarina, tuomarina tai valmentajana, ja tapahtumajärjestelyjen puolella on myös paljon mahdollisuuksia asiaan vihkiytyneille. Yksi asia on varma: diginatiivit eli niin sanottu Z-sukupolvi, eli vuosien 1995 ja 2010 välillä syntyneet ovat diginatiivina tässä etuasemassa, sillä he ovat eläneet ja hengittäneet pelimaailmaa koko elämänsä. Yhdysvaltalaisissa yliopistoissa e-pelaamiseen myönnetään jo pelaajastipendejä, mikä on merkittävä askel lajin vakiinnuttamisessa ammattiurheilun joukkoon.

Pelaaminen ei ole ajanhukkaa, vaan sen myötä voi saada monia taitoja, jotka hyödyttävät millä alalla tahansa. Esimerkiksi kyky tiimityöhön, strategiseen ajatteluun ja aikatauluttaminen auttavat millä tahansa urapolulla, eikä pelatessa kehittyvistä reflekseistäkään ole haittaa arjessa.

Viimeisimmät artikkelit

Related Stories