Miten eUrheilu etenee lajin itsensä ulkopuolella

Harvoin on lähihistoriassa ollut tällaista maailmanlaajuista ilmiötä kuin eSports, tai no olihan tuossa pari vuotta sitten Pokemon ja mobiilipelaajien zombiemainen vaeltelu kaduilla ja pihoissa, mutta sentään ei Suomessa mitään Pokemon-kouluttajakouluja tai -kursseja lähdetty availemaan, mutta eSports sen sijaan sai aikaiseksi sen, että Suomeenkin on mahdollistettu useampaan keskiasteen oppilaitokseen eUrheilijan opinnot. Samoin on käynyt myös mm. USA:ssa lukiotasolla, missä eUrheilulinjat ovat olleet suositumpia jopa kuin vanha kunnon amerikkalainen jalkapallo.

Samalla kun laji on lyönyt itsensä läpi kouluasteilla ja kodeissa, on esport vedonlyönti myös kasvussa. Aino mikä lajin kasvua vedonlyönnin parissa Euroopassa on hidastanut, on ollut se tosiasia, että monen joukkueen pelaajistossa on ollut alle 18-vuotiaita, eikä Eurooppalaiset urheiluvedonlyöntioperaattorit enää ota näitä kohteita listoilleen, juuri tuon alaikäisyyden vuoksi – asia on hieman erikoinen, sillä listoilla on kuitenkin jääkiekko ja jalkapallo-otteluitakin, joissa ei ole kovinkaan erikoista, että joukkueessa pelaisi jopa 17-vuotias suurlupaus, mutta tällöinkin useimmiten vedonlyöntioperaattorit ja sportbook-operaattorit vetävät kohteen pois.

Jälleen kerran USA

Jälleen kerran voidaan sanoa, että USA pyrkii tässäkin muiden edelle. Se ei riitä, että kouluihin jo yläaste ja lukiotasoille ajetaan eSports-lajia sekä pelattavaksi että opiskeltavaksi, mutta USA:ssa on myös monelle pelille sekä paikallisia liigoja, että miljoonilla dollareilla rakennettuja kaupunkijoukkueita, jotka sitten NHL:n tyyliin kisaavat toisiaan vastaan.

Nyt vielä viime vuotinen Korkeimman Oikeuden päätös mahdollistaa sen, että osavaltiot voivat itse päättää sallivatko ne urheiluvedonlyönnin, joka viime vuoteen asti on ollut mahdollista ainoastaan Nevadassa. Oikeuden päätöksen jälkeen monet osavaltiot lähtivät muuttamaan lakejaan ja monet ovat jo avanneet pelihanat, näistä parhaimpana menestysesimerkkinä New Jersey. Tämä tarkoittaa käytännössä, että USA:ssa tulee entistä enemmän rahaa liikkumaan lajin ympärillä ja se tulee saamaan entistä enemmän sekä palstatilaa, että tv-aikaa eri kanavilla ja tähän mennessä enemmän miljoonayleisöä puolelleen saanut suoratoistoseuraaminen alkaa olla mahdollista jo televisiossa. Näin on käynyt jo Suomessakin, Telia eSports sarjan noustessa YLE Areenan ohjelmistoon tänä vuonna.

USA:ssa koulut pelaavat jo kouluja vastaan yläaste ja lukiotasolla, onko vastaavaa Suomessa vielä millään tasolla?

Pelaamisesta ammatti

Miten sitten voisi nousta ammattilaiseksi pelaajaksi Euroopassa, Aasiassa tai USA:ssa, mitä se vaatii? Vai olisiko enemmän tavoitteet Team Vitalityn kokonaisuuden tyylisessä organisaatiossa, missä yhdistyisi joukkueen managerointi, tapahtumat, tuotemyynti ja kaikki mikä lajille ominaista onkaan.

Miten eSports pelaaja voi oikeasti ansaita rahaa? Jos puhutaan ammattijoukkueista, niin pelaajille maksetaan joukkueesta ja tasosta riippuen kuukausipalkkaa, mikä parhaimmilla pelaajilla on jo vuositasolla siellä miljoonan euron tienoilla, mutta joukkueena tulos tehdään sponsorointisopimusten sekä turnausvoittojen kautta, ja mitä enemmän katsojia laji kerää, sitä suuremmaksi ovat sekä sponsorointisopimusten arvot että turnausten palkintosummat nousseet. Turnauksissa yleensä jaetaan jopa kahdeksalle parhaalle palkintorahoja mutta totta kai niin, että suurin potti menee aina voittavalle joukkueelle, ja pitää muistaa että pelistä riippuen on joukkueessa useampi pelaaja + valmentaja(t) ja muut kulut taustalla.

Joukkue voi myös maksaa (ainakin USA:ssa) paikasta kansallisessa liigassaa ja saada sitten osansa koko liigan tuloista, jotka voivat olla tulevina vuosina melkoisen korkeita medianäkyvyyden ja kiinnostavuuden lisääntyessä.

Pelaaja, joka aikoo oikeasti saada rahaa pelaamisesta, on myös katsottava, mitkä ovat sellaisia pelejä juuri nyt, missä ansainta on mahdollista. Dota 2, CS:GO, LoL, Fortnite, Starcraft II ja muutamat muut pelit ovat tasolla, jolta voi olettaa saavansa kohtuullisen elintason, jos siis pääsee aivan maailmanhuipulle, pelaajan vain pitää ymmärtää, että vastaavia unelmia on kymmenillä, jollei sadoilla tuhansilla tai miljoonilla pelaajilla, joilla kaikilla on pääsy peliin – joten harjoittelu, luontainen taito ja oikeaan joukkueeseen pääseminen ovat avainasemassa + onnea tarvitaan aina.

Ammattipelaajan lisäksi tarvitaan myös pelaamisen ymmärtäviä toisia henkilöitä valmennukseen ja samalla kun pelaaja halajaa ammattilaiseksi, pitää huolehtia myös liikkuvuudesta eli fysiikasta jopa oman personal trainerin kautta ja ruokavaliokin pitää olla sopiva, eikä sellainen, mikä tekee väsyneeksi turnausten aikana tai että pelaaja pelaisi ja eläisi ainostaan energiajuomilla.

Miten tulla ammattilaiseksi

1. Aloita ajoissa ja valitse peli omien ominaisuuksiesi mukaisesti

2. Treenaa järjestelmällisesti, katso miten toiset pelaavat, opiskele

3. Pidä huolta kokonaisesti omasta kehostasi, sillä hyvällä yleiskunnolla voit pitää paremmin oman tarkkaavaisuutesi turnauksissa ja otteluissa

4. Pyri mahdollisimman nopeasti johonkin joukkueeseen

Overwatch pelin ammattilainen Eli Gallagher, joka pelaa Evil Geniuses joukkueessa, kertoo, että joukkueessa ratkaisee joukkueen sisäinen henki ja yhteispeli. Jokaisella joukkueen jäsenellä on omat taitonsa ja samalla arvonsa joukkueelle ja joukkueen johtajan sana on laki. Ammattilaisjoukkue on kuin yritys, se toimii vain niin hyvin kuin se heikoin lenkki. Jos yksikin tiimin jäsen ei suoriudu, voi koko tiimi kaatua. Eli kertoo pelaavansa nykyään noin 10 tuntia päivässä sisältäen treenaamisen. Eli kertoo myös, kuinka tärkeätä on pitää itse pelistä, on vaikeata pelata peliä tunteja, jos ei oikeasti tykkää siitä.

Lajin tulevaisuus

Lajin tulevaisuus on varmasti varma, mutta miten laji itse suhtautuu liian nuoriin pelaajiin ja näiden käyttämään peliaikaan, onhan kyse kuitenki pelitalojen myymistä peleistä ja niiden lisäosista. Varsinkin kun vedonlyönnin kautta alkaa lajin ympärillä liikkua entistä enemmän rahaa pitää myös huolehtia, että kaikki ammattitasolla pelaavat ovat mukana tosi mielellä, eikä heitä tärkeätä turnausta läskiksi vain koska on huono päivä. Laji on vielä aivan lapsenkengissä ja onkin mielenkiintoista nähdä miten USA:n, Euroopan ja Aasian nykyiset peliturnaukset kehittyvät omiksi tai kansainvälisiksi liigoiksi ja turnauksiksi, ja varsinkin miten suomalaiset tulevat pärjäämään eri pelien parissa. Onko tulevinakin vuosina niin, että suomalaisia löytyy monen näiden pelien aivan top-joukkueiden kokoonpanoista.

Viimeisimmät artikkelit

Related Stories