Lotto on yhä suosittu peli — mikä selittää sen pysyvän suosion?

Lotto on maailmalla ja aivan erityisesti meillä Suomessa valtavan suosittu rahapeli. Ensimmäiset lottorivit arvottiin Suomessa vuonna 1971, jonka jälkeen lotosta on muodostunut monelle jopa tärkeä rutiini arjessa. Lotto on muuttanut muotoaan ja sitä pelataan yhä useammin netin kautta, mutta suosio säilyy vankkumattomana.

Useimmat lottoa pelaavat varmasti tiedostavat, että todennäköisyys jättipotin voittamiseen on häviävän pieni. Jos voittaminen kerran on niin epätodennäköistä, miksi lottoa sitten pelataan? Jos ihminen tiedostaa, ettei hän varmaankaan tule voittamaan pelissä ja lisäksi lottokuponki maksaa, miksi se halutaan silti ostaa? Mikä selittää sen, että nykyään on olemassa paljon muita lottoa viihdyttävämpiä pelejä, joissa myös voittamisen todennäköisyys on korkeampi, mutta tästä huolimatta niin moni päätyy valitsemaan juuri loton? Tähän on useita syitä, joita käymme seuraavaksi tarkemmin läpi.

Lotto on helppo peli

Lotto on toimintaperiaatteeltaan tavattoman helppo peli, jonka säännöt kuka tahansa ymmärtää. Ei vaadita strategioita tai muitakaan hienouksia, vaan riittäää, että pelaaja valitsee tietyn määrän numeroita lottokupongista ja jää odottamaan, mitä tuleman pitää. Nykyään on olemassa paljon erilaisia lottoja, jotka ovat nousseet suosiossa perinteisen televisiossa näytettävän loton rinnalle. Esimerkiksi Eurojackpot-säännöt eivät kuitenkaan poikkea merkittävästi tavallisen loton säännöistä — toimintaperiaate on sama. 

Läheltä piti -tilanteet


Moni on joskus ollut tilanteessa, jossa lottokuponkiin merkitty numero on ollut voittavan numeron vieressä. Tilanne on harmittava, mutta pelaaja saattaa pohtia mielessään, kuinka lähellä voitto olikaan. Lottonumeroiden todennäköisyydestä on tehty paljon tutkimuksia, mutta useimmat varmasti ymmärtävät, että numeron vierekkäisyys toiseen ei tarkoita sitä, että voitto olisi varsinaisesti mitenkään lähempänä.

Samaan tapaan kuin urheilussa, jossa esimerkiksi lähes ennätystä hipova pituushyppysuoritus tai maalitolppaan osunut jalkapallo rohkaisevat yrittämään uudelleen, myös lotossa pelaaja innostuu herkästi kokeilemaan onneaan uudelleen, jos voitto tuntuu olleen täpärällä. Lotossa neljä oikein saanut pelaaja on varmasti tyytyväinen pieneenkin voittoonsa, mutta jo yhden lisänumeron oikein saamalla voittopotti olisi ollut huomattavasti suurempi. Tämä laittaa mietityttämään. 

Todennäköisyyksiä ei hahmoteta

Vaikka useimmat meistä ymmärtävät hyvin sen, että lotossa voittaminen on todella vaikeaa, ei se estä pelaamista. Harva laskee lotossa voittamisen todennäköisyyksiä, eikä sillä oikeastaan olisikaan mitään merkitystä. Jos voittamisen todennäköisyys on yksi 200 miljoonasta, ei se kuulosta oikeastaan yhtään sen erilaisemmalta kuin silloin, jos voittamisen todennäköisyys on yksi viidestä miljoonasta. Kummassakin tapauksessa pääpotin nappaaminen on äärimmäisen epätodennäköistä. 

Kun todennäköisyyksillä ei vaivata päätä, ei niiden anneta häiritä myöskään loton pelaamisen tuomaa nautintoa. Jossain pelaajan sisimmässä kytee kuitenkin pieni toivonkipinä siitä, että päävoitto osuisi juuri omalle kohdalle. Kun uutisissa kerrotaan Siilinjärven 50 uudesta Eurojackpot-miljonääristä, innostaa se herkästi muitakin pelaamaan.

Viihdearvo

Loppujen lopuksi on paljon sellaisia pelaajia, joille lotossa luvattu päävoitto ei ole sittenkään se kaikkein suurin syy pelaamiseen. Loton viihdearvo on kiistaton, ja vaikka kyseessä onkin todella yksinkertainen peli, tuo se elämään mukavaa pientä jännitystä. Olisi hölmöä olettaa, että kaikkia lottoa pelaavia motivoisivat pelin rahalliset houkutukset, eikä mikään muu. Samaan tapaan kuin ihmiset käyvät konserteissa tai urheilutapahtumissa, myös lottoa pelaamalla voi saada elämäänsä jännitystä ja sisältöä, eikä sen taustalle välttämättä kätkeydy ollenkaan odotusta suurten rahallisten voittojen saavuttamisesta. 

Alle kahvikupillisen hinnalla kuka tahansa voi ostaa arpakupongin jos parikin. Sillä saa itselleen täpinää arkeen, joten monelle sijoitus on jo itsessään kannattava. Pelaajat, joiden sitten osuu se kaikkien himoitsema jättipotti, ovat onnistuneet päihittämään todennäköisyydet. Harvan kohdalle osuu jättipottia kahdesti, joten jo sekin herättelee muissa pelaajissa toiveita siitä, josko oma vuoro osuisi seuraavan arvonnan kohdalle. 

Viimeisimmät artikkelit

Related Stories