Miljoonapotit odottavat ottajaansa The Internationalissa

Koskaan aikaisemmin ei eSport turnauksessa ole ollut näin paljon voittorahaa jaossa. The International on hyvä esimerkki joukkorahoituksen voimasta ja mitä se voi parhaimmillaan tarkoittaa. Aivan kuten missä muussakin urheilussa, myös eSportsissa on voittajia ja häviäjiä, kuten Newbee sai juuri kokea hävitessään Infamous Gamingille pelissä, missä molemmilla oli omat paikkansa ottaa jatkopaikka – pelinä siis Dota2. Mikä myös on silmiinpistävää tämän vuoden isossa tapahtumassa, on sponsorinäkyvyys, kuten jo areenan nimi kertoo: Mercedes-Benz Arena.

Livepeleinä ympäri maailmaa

Miljoonat katsojat seuraavat The Internationalin otteluita kotonaan joko televisiosta tai Twitchin suoratoistopalvelusta. Esimerkiksi Suomessa YLE on lähettänyt otteluita suorana, eikä se ole ainoa televisioyhtiö maailmassa, joka näin on päättänyt tehdä. Live eSports ottelut ovat yhtä lailla tätä päivää kuin eSpors kohteet ja live casino mahdollisuudet koska ja missä tahansa, kummassakin on ammattilaisuudelle oikeastaan vain yksi minimivaatimus: 18-vuoden ikä, tai jossain maissa peräti 21-vuoden ikä. Liveseuraaminen ja livepelaaminenkin ovat nykyaikaan. Pelaat sitten CS:GO, PUBG, Fortnite, Dota2 tai mitä tahansa peliä, josta käydään rahakamppailuja, käyt alkutason kamppailuja kotoa käsin vaikka vastustajasi olisivat mistä päin maailmaa tahansa ja vasta isoissa turnauksissa tai tapahtumissa pelaajat oikeasti näkevät toisensa esiintyessään, ja pelatessaan erilaisten areenoiden lavoille, aivan kuten rock-tähdet. Ja samoin kuin rock-tähdet voivat ansaita miljoonia, nykyään myös nettipelaajilla on erilaisia keinoja tehdä tiliä ja jopa rikastua. Tosiasia on kuitenkin, että jokaisessa pelissä, on se peli mikä tahansa, on enemmän häviäjiä kuin voittajia ja vain harvoista tulee voittaja heti ensimmäisellä kerralla, missään lajissa.

Lähes 33,8 miljoonaa dollaria jaossa

The International jakaa aivan älyttömän määrän rahaa pelaajille, lähes 34 miljoonaa dollaria. Rahamäärä on yli 9 miljoonaa enemmän kuin viime vuonna ja määrä tekee siitä kaikkien aikojen suurimman voittosumman yhdestä turnauksesta. Dota2 The Internationalin voittajajoukkue tulee saamaan 45,5% voittopotista ja kakkoseksikin tuleva joukkue vielä 13%, kymmeneskin joukkue saa vielä 1,5%. Turnauksessa oli alussa mukana 18 joukkuetta eli 90 pelaajaa eikä yksikään joukkue ole vielä voittanut The Internationalin mestaruutta kahdesti. Koska jokaisessa joukkueessa on viisi jäsentä ja turnausrahoista yleensä pelaajasopimuksista riippuen aika iso osa kuuluu pelaajille niin jokainen voi laskea suurin piirtein, paljon per pelaaja saa, jos ykkösjoukkue saa jaettavaksi yli 15 miljoonaa dollaria, finaalin hävinnyt osapuoli saa yli neljä miljoonaa jaettavaksi, ja kuten sanottua turnauksen 10.jääväkin joukkue saa yli 500 000 dollaria! Ja kyseessä siis tietokonepelit, missä kaksi viiden pelaajan joukkuetta pelaa vuorollaan toisiaan vastaan cup-muotoisessa lopputurnauksessa.

71% seuraajista on lajiuskollisia

Newzoo on analysoinut tärkeimpien eSports lajien katsojia ja on selvittänyt mm. sen, että 71% pelejä seuraavista katsojista on peliuskollisia, eli seuraavat vain tietyn pelin tapahtumia tai pelaajia ja esimerkiksi League of Legendsin tai CS:GOn seuraajista jopa 25% vain katsoo videoita ja suoratoistoa, mutta eivät itse pelaa – vähän kuin mitä on huomattu Pohjois-Amerikassa myös jääkiekon osalta, nuoremmat katsojat ovat siirtyneet jääkiekon parista seuraamaan tietokoneotteluita!

Lasse Urpalainen haastattelussa

Yksi Suomen kirkkaimmista eSports tähdistä on The Internationalin kerran joukkueensa kanssa voittanut Lasse Urpalainen, joka tienasi voitosta yli kaksi miljoonaa euroa, kertoi YLE:lle haastattelussa, että jokainen pelaaja, joka on päässyt The International lopputurnaukseen on niin hyvä, että voisi voittaa koko mestaruuden, mutta ei ole helppoa pelata parasta peliään tietäessään, että voi voittaa miljoonia. Pelijännitys on asia, jota on vaikea kuvailla, jollei itse ole ollut vastaavassa tilanteessa. Kehon oma lämpö nousee, syke nousee ja näkökin saattaa sumentua, jos ei ”muista” hengittää. Tässä tulee esille ammattilaisuuden ja amatööripelaajan ero, ammattilainen on pelannut jo monia tiukkoja otteluita ja kenties jo oppinut voittamaan jännityksen, mutta se voi kuitenkin yllättää, aivan samalla tavalla kuin MM-jalkapallon loppuottelussa 100 000 katsojan katsoessa rangaistuspotkun suorittajan ei ole helppoa tehdä maalia. Hän onnistuu siinä harjoituksissa lähes 100% varmuudella, mutta tilanne katsojien ja kovien odotusten edessä on aivan erilainen, ja ammattilainenkin voi epäonnistua.

Viimeisimmät artikkelit

Related Stories