eSports ja VPN ohjelmistot

Nykytrendi eli eSports ei ota laantuakseen, eikä siinä suomalaisten osalta asiaa auta yhtään kahden suomalaisen mukana ole The Internationalin finaalissa ja vielä voittaen. Eli Dota2 peliä pelaava Jesse ”JerAx” Vainikka otti jo toisen mestaruuden kyseisessä ja turnauksessa. Jessen kanssa voiton ja rahat toi kotiin myös joukkuekaveri Topias ”Topson” Taavitsainen. eUrheilun kovimmasta kärjestä puhuttaessa on jo useasti saanut lukea, että periaatteessa jokainen, joka on turnauksessa mukana, omaa tekniset tiedot ja taidot voittamiseen, ja se lopullinen ratkaisu tehdään ja tapahtuu pelaajien oman pään sisässä. Siksi Jesse ja Topias antavat ison kiitoksen joukkueen psykologivalmentajalle Mia Stellbergille.

Tietoturva ja eSports

Pelaajille tärkeintä on nettipelaamisessa nopeus, joten VPN yhteyden käyttö pelatessa ei välttämättä ole paras vaihtoehto, sillä jo pienetkin muutokset tietoliikennenopeudessa korkeimmilla pelitasoilla saattaa ratkaista voiton. VPN vertailu voi kertoa erilaisten VPN ratkaisujen vaikutuksesta yhteysnopeuteen ja varsinkin sellaisissa peleissä, missä ei ole aivan sekunnin murto-osista kyse, niin VPN käyttö ei välttämättä vaikeuta pelaamista.

Ammatttipelaaja vs harrastaja

Monet eSports pelaajat ovat rakentaneet oman pelikoneensa, eikä koneella edes ole välttämättä mitään muuta tai turhaa, eli koneella ei ole henkilökohtaisia tietoja tai tiedostoja, ja koneen ohjelmisto saattaa muutenkin olla ammattilaisilla varsinkin todella riisuttu, eli kaikki turha on koneella pois, aivan kuin ralli- ja formula-autoissa.

Tavallinen kotikäyttäjä sen sijaan pitää koneellaan kaikki muutkin tietonsa, joten VPN ja Netlflix ohjelmat ja niiden katseleminen pelaamisen ohessa saattaa olla hyvinkin ajankohtaista tekemistä, ja silloin VPN voi ollakin kohtuullisen tärkeä osa tietokoneen ohjelmistopakettia.

Totta on myös se, että ammattipelaajalle tietokone on työväline, jolla treenataan ja pelataan tunteja päivässä ja ammattilaisella voi olla oma tietokone pelaamiseen, treenaamiseen ja sitten vielä se kolmas tietokone, jolla hoidetaan somettelu, ja muut perusasiat, ja tässä koneessa on sitten myös virustorjunta ja tietoliikenteen salaukset hoidettu eri lailla kuin noissa pelikoneissa. Tavallinen harrastajapelaaja sen sijaan tekee kaiken tuon yhdellä ja samalla koneella, joten lopputuloksessa nähdään tietokone, joka on hieman hyvää jokaisesta käyttötarkoituksesta, muttei mikään huippu missään yksittäisessä käyttötarkoituksessa.

Mikä VPN olisi hyvä?

Mikä VPN ohjelmisto ja ratkaisu käy kenellekin on vähän henkilökohtainen kysymys. Ihan kuin kysyisi, mikä on paras pitsa tai mikä on paras käyttöauto? Vastauksia on lähes yhtä monta kuin on vastaajia, mutta onneksi VPN ratkaisuja ei ole tuhansia tarjolla. Hyviä VPN ratkaisuja taitaa tällä hetkellä olla vajaat sata kappaletta, mutta onhan niissäkin jo läpikäymistä, joten hyvä vaihtoehto on lukea muiden käyttäjien kommentteja esimerkiksi vaikka NordVPN kokemuksia.

Joissakin tilanteissa on hyvä testata VPN ratkaisua, varsinkin jos aiot käyttää sitä pelatessasi, että VPN ratkaisu toimii VoIP käytön kanssa ja esimerkiksi Teamspeakin kanssa- nimittäin joukkuepelaaminen on kohtuullisen vaikeata, jota ääni blokataan pois. Kannattaa siis olla tarkkana, tai sitten käyttää VPN ohjelmistoa normaalisti surffaillessa ja somettaessa, mutta pelatessa ei käytäkään tunnelia, vaan perus nettiyhteyttä.

Tietokoneista, pelaamisesta ja nopeudesta

Suomi oli jossain vaiheessa nopeiden yhteyksien maa, mutta nykyään taitavat monet maat olevan edellä keskivertaisten suomalaisten talouksien nopeusyhteyksissä. Helsinki, Turku, Oulu, Tampere, Jyväskylä, Lappeenranta yms isot keskittymät pystyvät oikeasti tarjoamaan nopeita kiinteitä valokuituyhteyksiä, mutta pienemmät kaupungit ja vähänkin syrjässä asuvat joutuvat pärjäämään vanhojen kuparikaapeleiden päässä tai sitten epävarman mobiiliverkon varassa. Mobiiliverkko itsessään ei ole epävarma, mutta ongelma tuntuu olevan siinä, kuinka paljon eri alueiden verkoille ja jakopisteille on annettu liikennöintioikeutta eli kaistaa ja välillä kun alueella on sitten enemmän mobiilikäyttäjiä pelailemassa ja katsomassa elokuvia, huomataankin, että yksittäisen päätelaitteen nopeus on painunut alle adsl-yhteysnopeuksien.

Uusi 5G-verkko on tuomassa tähän lisää kaistaa ja nopeutta, ja saa nähdä pääseekö syrjässä isoista asutuskeskuksista elävät nauttimaan oikeasti nopeista yhteyksistä, joita tarvitaan, kun pelataan vähänkään korkeammalla tasolla eri eSports pelejä.

Viimeisimmät artikkelit

Related Stories