Ensimmäiset drone-olympialaiset Suomessa vauhdittavat globaalia kasvualaa

Kauko-ohjattavien ilma-alusten eli dronejen hyödyntäminen teollisuuden ja liike-elämän eri osa-alueilla sekä yhteiskunnan toimintojen tukena kasvaa voimakkaasti. Ennennäkemättömän laajassa drone-kilpailussa houkutellaan uusia toimijoita alalle, tavoitellaan innovaatioita ja esitellään dronejen mahdollisuuksia. Business Finland on mukana tässä muutoksessa.

– Uusimpien markkinatutkimusten mukaan globaalien drone-palvelumarkkinoiden arvioidaan vähintään kymmenkertaistuvan seuraavan viiden vuoden aikana nykyisestä noin neljästä miljardista eurosta. Dronet ovat mullistamassa niin kaupan, logistiikan, maa- ja metsätalouden kuin tutkimukseen ja turvallisuuteen liittyvien alojen toimintaa, toteaa Ultrahackin toimitusjohtaja Mikko Järvilehto.

Drone Olympics 2019 -kilpailuun odotetaan noin 50 joukkuetta ympäri maailman ottamaan toisistaan mittaa haasteissa, joista osa painottuu dronejen avulla suoritettavien tehtävien ratkaisuun ja osa ohjelmistokehitykseen. Järjestelyistä vastaava Ultrahack on jo aiemmin ottanut tuntumaa aiheeseen järjestämällä vuonna 2017 Lapissa maailman ensimmäisen droneja arktisella alueella hyödyntäneen innovaatiokilpailun Aurora Arctic Drone Hackathonin.

 – Uskomme tällaisen kilpailun toimivan loistavana välineenä uusien ratkaisujen kehittämisessä. Ennakkoluuloton suomalainen innovaatioekosysteemi tarjoaa sille mainiot puitteet, Järvilehto kertoo.

 – Business Finland on mukana tässä muutoksessa erityisesti Suomeen rakennettavien kansainvälisten ekosysteemien osalta. Satelliittidatan mukaan navigoivat autonomiset dronet ja niiden mukana älykaupungeissa kulkevat tavaratoimitukset ovat esimerkkejä vauhdilla kehittyvistä sovellusalueista. Drone Olympics on hieno tapa tuoda esiin kasvavan toimialan mahdollisuuksia ja suomalaista innovaatio-osaamista, sanoo Smart Mobility -ohjelman päällikkö Ulla Lainio Business Finlandista.

Kilpailu käynnistyy hakemus- ja esikilpailuvaiheella 1. kesäkuuta ja huipentuu Helsingin, Espoon ja Vihdin alueella toteutettavaan finaalitapahtumaan 2.-5. syyskuuta. Yleisölle avoin kilpailun huipennus järjestetään keskustakirjasto Oodissa ja kansalaistorilla 5.9.

Ultrahack kutsuu kaikki Drone Olympics -kilpailusta kiinnostuneet Drones Grill and Chill -ennakkotapahtumaan 28.6. Otaniemeen. Tule tutustumaan kilpailutehtäviin rennoissa tunnelmissa!

Dronet älykaupunkien apuna

– Kilpailussa on seitsemän sarjaa, joissa on omat yhteistyökumppaninsa, palkitsemiskriteerinsä ja tuomarinsa, Järvilehto kertoo.

Helsingin kaupungin ja Maanmittauslaitoksen Toxic Waste Problem -haasteessa tehtävänä on dronen avulla tunnistaa ja dokumentoida kaupungin edustan merialueen jäte-esiintymiä. Espoon kaupungin ja Maanmittauslaitoksen Building Care -tehtävässä kartoitetaan rakennusten kattojen kunnossapitotarvetta dronejen avulla.

Turvallisesti kohti korkeuksia

VTT:n Extreme Conditions -sarjassa punnitaan dronejen suorituskyky ja akun kesto sekä kylmissä että pilvimäisissä talviolosuhteissa, jotka voidaan luoda VTT:n pakkashuoneeseen ja sen jäätävään tuulitunneliin.

Poliisin sekä Länsi-Uudenmaan ja Kymenlaakson pelastuslaitosten Emergency Response -yhteishaasteessa kehitetään tapoja hyödyntää turvallisella tavalla droneja liikenneonnettomuuksien yhteydessä erityisesti relevantin tiedon välittämiseksi viranomaisille.

Ilmatieteen laitoksen Fly High and Back -haasteessa kilpailijoiden on pystyttävä operoimaan dronella turvallisesti mahdollisimman korkealla ja pitkään, keräten samalla olosuhdetietoa ilmakehästä.

Tehokkaampaa maataloutta ja luonnonvarojen hallintaa

Luonnonvarakeskuksen (LUKE) ja Maanmittauslaitoksen Flowering Forest -haasteessa tehtävänä on selvittää hehtaarin laajuista metsäaluetta koskevasta data-aineistosta kuusen kukkien esiintyvyys ja arvioida alueella esiintyvien puiden kuntoa. Samojen toimijoiden Count the Grass -haasteessa arvioidaan ja kartoitetaan dronen avulla tietyn alueen heinäsatoa.

– Droneilla tehtävällä kaukokartoituksella on suuri potentiaali tehostaa ja automatisoida maataloutta. Count the Grass -haasteessa kilpailijoiden pitää pystyä määrittämään nurmisadon määrä. Tehokkuuden kannalta olennaista on määrittää sadon vaihtelu nopeasti ja tarkasti myös pellon eri osissa, kertoo tutkimuspäällikkö Eija Honkavaara Maanmittauslaitoksesta.

Muut yhteistyökumppanit edellä mainittujen lisäksi ovat Cramo Finland, RumbleTools, Infradex, UAS Centre Finland, RPAS Finland RY, DJI, Dronefactory, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto sekä Helsingin yliopisto.

Tutustu kilpailuun osoitteessa: www.droneolympics.org

Ilmoittaudu ennakkotapahtumaan osoitteessa:
www.eventbrite.com/e/drones-grill-and-chill-tickets-63217480185

Viimeisimmät artikkelit

Related Stories