Ammattilaistason CS:GO Suomessa

Counter-Strike: Global Offensive on Valven vuonna 2012 julkaisema peli. Kyseinen peli on jatkoa suositulle Counter-Strike -pelisarjalle. Muiden pelisarjan pelien tapaan peli nousi suureen suosioon tietokonepelaajien keskuudessa. Tämän ansiosta myös ammattilaistason CS:GO alkoi tulla suosituksi. Nykyään CS:GO on yksi seuratuimmista ammattilaistason peleistä. Myös Suomessa on oma ammattilaistason CS:GO -skene ja Suomesta on noussut suosittuja pelaajia, jotka pelaavat muualla maailmassa.

Miksi CS:GO on niin suosittu ammattilaistasolla?

Counter-Strike on Valven vuonna 199 tekemä, Half-Lifen modiksi tehty ensimmäisen persoonan ampumapeli. Modista tehtiin oma pelinsä vuonna 2000, ja peli keräsi nopeasti pelaajia. Jo vuonna 2004 siitä tehtiin toinen osa, Counter-Strike: Condition Zero. Samana vuonna kolmas osa, Counter-Strike: Source, julkaistiin. Vuonna 2012 sarjan neljäs peli, Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) julkaistiin.

Pelisarjan alusta asti sen peleillä on ollut jonkinlainen ammattilaistason skene. Pelien monimutkaiset mekaniikat ja nopea tahti tekevät siitä hyvän pelin ammattilaistasolle. Peliä on erittäin kiinnostava pelata, ja ammatilaispelaajia on kiinnostavaa katsoa. Pelin tyylin ja suuren kannattajamäärän ansiosta pelillä on vahva ammattilaistason skene, joka ei tule hiipumaan vielä hetkeen.

Tunnetuimmat suomalaiset CS:GO -joukkueet

Kaikki CS:GO -skeneä seuraavat tietävät varmasti ENCEn. Slaava ”Twista” Räsäsen valmentama joukkue on ehdottomasti Suomen menestynein joukkue. Heidän parhain saavutus arvokisoissa on toinen sija IEM Katowice 2019 -turnauksessa. Joukkueen suosio on ollut laskussa syyskuusta lähtien, kun Aleksi ”Aleksib” Virolainen penkitettiin, ja tilalle otettiin ENCEn vanha pelaaja, Miikka ”suNny” Kemppi.

Muita tunnettuja CS:GO -joukkueita Suomessa ovat HAVU Gaming, KOVA Esports ja SJ Gaming. Nämä joukkueet eivät ole menestyneet yhtä paljon maailmalla kuin ENCE, mutta Suomessa heillä on vahva asema.

CS:GO -turnaukset Suomessa

Suomessa ei olla pidetty montaa kansainvälistä CS:GO -turnausta. Ainoa suuri turnaus oli syksyllä 2019 pidetty Arctic Invitational -turnaus. Turnauksen palkintokassa oli 100 000€. Turnaukseen osallistui neljä joukkuetta: FURIA, CR4ZY, Cloud9 ja SJ Gaming. Turnauksen voitti FURIA. Turnauksen ainut suomalaisjoukkue, SJ Gaming, tuli viimeiseksi turnauksessa.

Suomen seuratuin CS -liiga on FEL (Finnish eSports League). Siellä pelaa aiemmin mainittuja joukkueita, ja myös muita joukkueita, kuten Helsinki REDS ja Menance.

Monet ihmiset tykkäävät lyödä vetoa siitä, kuka tiimeistä voittaa turnauksen. Nettikasinoilla voi lyödä vetoa e-urheilutiimeistä ja niillä voi myös pelata muita uhkapelejä. Esimerkiksi Galaksino tarjoaa tavallisia kolikkopelejä asiakkailleen.

Menestyneimmät suomalaiset CS:GO -pelaajat

Menestynein suomalainen CS:GO -pelaaja on Aleksi ”allu” Jalli. Hän on ENCEn pelaaja, ja hänet tunnetaan erinomaisista AWP-taidoistaan. Jalli on pelannut aiemmin muissa tunnetuissa joukkueissa, kuten FaZe:ssa, NiP:ssä ja OpTic Gamingissä.

Toiseksi menestynein suomalainen CS:GO -pelaaja on Miikka ”suNny” Kemppi. Kemppi pelaa nykyään ENCEssä. Kemppi on kova osuja sarjatuliaseilla, ja hän pelaa joko riflerinä (sarjatuliasemies) tai entry fraggerinä (pommialueen avaaja). Kemppi on pelannut Jallin tapaan ulkomailla eri joukkueissa, kuten mousesportsissa ja PENTA Sportsissa.

Muita menestyneitä suomalaisia CS:GO -pelaajia ovat mm. ENCEssä pelaavat Sami ”Xseven” Laasanen, Jere ”sergej” Salo, Jani ”Aerial” Jussila, Aleksi ”Aleksib” Virolainen ja Otto ”ottoNd” Sihvo.

Lopuksi…

Suomen CS:GO -skene on alati kasvava. Suomesta nousee koko ajan suuria CS:GO -lupauksia. Yksi hyvä esimerkki tulevasta suomalaisesta CS:GO -supertähdestä on SJ Gamingissa pelaava Elias ”Jamppi” Olkkonen. Vasta 18-vuotias pelaaja on osoittanut uskomattomia taitojaan AWPlla noin vuoden ajan ammattilaistasolla.

Suomessa CS:GO on osana monen nuoren elämää. Usein peliä aletaan pelaamaan, koska muut kaverit pitävät myös pelin pelaamisesta. Vanhemmat ihmiset näkevät CS:GO:n vain ampumispelinä, mutta sen pelaamisesta on oikeasti hyötyä. Esimerkiksi silmä-käsi-koordinaatio parantuu peliä pelatessa. Toinen hyödyllinen taito, englannin kielen osaaminen, parantuu. Pelissä käytetään puhekommunikaatiota, ja pelikaverit voivat olla ulkomaalaisia. Heidän kanssa joutuu puhumaan englantia, jolloin pelkästään englannin kielellinen taito ei parane, vaan sen puhuminen myös parantuu.

Viimeisimmät artikkelit

Related Stories