Pelien hype muistuttaa kryptovaluuttojen hypeä

Jokainen peliharrastaja tietää, että suuria peliuutuuksia hypetetään suurella volyymilla ja pelkästä hypestä ei voi tietää, minkä tasoinen peli tulee olemaan kyseessä. Pelien markkinointi on itsessään miljoonabisnestä ja pelifirmoilla on palkkalistoilla henkilöitä, joiden ainoa työnkuva on nostattaa pelien hypeä. Hype nostaa pelaajien odotukset korkealle ja valitettavasti osa peleistä ei pysty nousemaan ennakkohypetyksen asettamalle tasolle ja pelaajat pettyvät. Nostatettu hype ei kuitenkaan ole pelkästään negatiivinen asia, sillä sen ansiosta pelit pysyvät myös valtavirran otsikoissa ja pelialalle virtaa rahaa myös sen ulkopuolelta. Tämä taas johtaa siihen, että pelien kehittämiseen suunnattavat resurssit kasvavat.

Pelien hype muistuttaa monin tavoin uusien kryptovaluuttojen arvoja nostavaa hypeä. Jokainen, joka ei ole elänyt tynnyrissä viimeisten vuosien aikana on varmasti kuullut kryptovaluutoista ja vaihtoehto valtio- ja pankkijohtoiselle valuutalle sai ihmiset välittömästi innostumaan, kun Bitcoin lanseerattiin vuonna 2009. Sitten kun alkoi leviämään tarinat kryptovaluuttojen satumaisista arvonnousuista, jotka saattoivat tehdä niiden omistajista miljonäärejä muutamassa viikossa, alkoi kryptovaluuttojen suosio nousemaan entisestään.

Nykyisin yhä useammat nettikaupat ovat ottaneet kryptovaluutat mukaan valikoimaansa maksuvälineinä. Kivijalkakaupoissa kryptovaluuttoja ei vielä yleensä voi käyttää, mutta pikku hiljaa kryptot ovat rantautumassa myös niihin. Bitcoin ei ole enää synonyymi kryptovaluutoille edes kansan mielessä ja aikaansa seuraavissa nettikaupoissa on tuki useammalle eri kryptovaluutalle.

Kryptovaluuttojen volatiliteetti on hyvin korkea, joten arvot voivat vaihdella dramaattisesti ja tasaisin väliajoin hype saattaa nostaa arvoa nopeastikin. Viimeisimpinä kuukausina on puhuttu paljon Dogecoin-nimisestä kryptovaluutasta, jonka arvo onkin noussut nopeaan tahtiin. Olisi helppoa sanoa vain, että osta Dogecoin, mutta asian perusteleminen vaatiikin jo hiukan pureutumista.

Vuoden 2021 hypetetyimmät pelit

Vuosi 2021 on monien ennakkoon erinomaiseksi hehkutetun pelin vuosi. Aikamatkailua ja salamurhausta yhdistelevä Deathloop, kauhua ja toimintaa tarjoava Ghostwire: Tokyo ja tietenkin klassisen avoimen maailman räiskintäsarjan Far Cryn kuudes installaatio jo kolmistaan saavat pelaajat odottamaan vesi kielellä. Kaikkia näitä pelejä on kuitenkin myös hypetetty huomattavasti ja on täysin mahdollista, että jokin pettää lopulta odotukset.

Supersankaripelien ystävät odottavat Gotham Knights -peliä, jossa rohkeasti ei kuitenkaan ole lainkaan ehkä kaikkien aikojen tunnetuinta supersankaria, eli Batmania. Batman on nimittäin pelissä kuollut ja hänen arkkivihollisiaan vastaan taistelevat Batmanin liittolaisina tunnetut Robin, Nightwing, Batgirl ja Red Hood. Hypen määrä on valtava ja supersankaripelien ystävät eivät epäröi antaa kritiikkinsä kuulua tarvittaessa.

Mikä Dogecoin on?

Dogecoin on kryptovaluutta, joka perustamishetkellään vuonna 2013 oli tarkoitettu vitsiksi. Insinööri Jackson Palmerin ja insinööri Billy Markusin ideoiman kryptovaluutan piti alunperin parodioida altcoinien raketoinutta suosiota, mutta yllättäen itse Dogecoinista tuli äärimmäisen suosittu. Dogecoinin alkuperästä kertoo myös sen nimi, joka tulee Doge-koirameemistä, jossa Shiba Inu -koiran ajatuksiksi on kirjoitettu erilaisia asioita. Dogecoinin logossa esiintyy kyseinen koira. Dogecoinin suosio nousi vuosien 2020 ja 2021 nousseen hypen aikana hurjiin sfääreihin. Hypeä nostatti esimerkiksi Teslan perustaja Elon Musk.

Mitä yhteistä on pelien ja kryptovaluuttojen hypessä?

Usein sanotaan, että sillä ei ole väliä mitä puhutaan, kunhan puhutaan. Siihen perustuu hype, eikä hypessä ole paljoakaan eroavaisuuksia riippumatta siitä mistä alasta on kysymys. Pelien kohdalla hype nousee yleensä valtavien markkinointikoneistojen ansiosta, mutta saattaa nousta ihan sattumaltakin, mikäli pelissä on jotain uudenlaisia innovaatioita ja sitten esimerkiksi internetissä ihmiset kerääntyvät tätä ominaisuutta kehumaan ja lumipallo lähtee vyörymään. Kryptovaluuttojen kohdalla hype toimii samalla tavalla, se saattaa alkaa pienestä, mutta kerää nopeasti voimaa taakseen ja sen jälkeen lisää hypeä hypen päälle ja lopulta valuutan arvo saattaa olla valtavan suuri.

Viimeisimmät artikkelit

Related Stories