Onko ruletti tai pokeri eUrheilua?

Jos tällä hetkellä on keskustelu siitä kovassa käynnissä, että onko eSports urheilua vai mitä se on, niin entä jos nostaisi toisenkin kissan pöydälle kehräämään?

Meidän mielestämme eSports eli suomalaisittain eUrheilu ei nyt ole varsinaisesti urheilua, mutta kamppailua se on, eikä yhdenkään eSports pelin parhaimmistoon pääse ilman todella kovaa harjoittelua, hyvää tiimiä ja luontaista lahjakkuutta. Ajatellaan nyt sitten eUrheiluna, vaikka jotain suomalaista livekasinoa, missä pelataan kotoa käsin, mutta livenä oikealle pelipöydälle vaikka sitten rulettia tai pokeria, tai vaikkapa blackjackia, miten se pelaamineen eroaa vaikka Dota 2:sta tai PUBG tai CS:GO pelaamisesta?

Urheilun määritelmä

Tuskin kukaan on koskaan tai missään oikeasti määritellyt mitä urheilu varsinaisesti on.  Jos verrataan vaikka F1-kuskia pokeriammattilaiseen tai CS:GO joukkueen tarkka-ampujaan, mitä yhteistä näillä henkilöillä on? Ainostaan rakkaus omaan lajiinsa. Sama asia jatkuu, jos vertailuun otetaan snooker-pelaaja, pikhjuoksija ja trap-ampuja ja vaikka mäkihyppääjä – lajeissa ei ole mitään samaan, eivätkä kaikki edes pidä ammuntaa tai snookeria urheilua, mutta kilpailuja ne kaikki ainakin 100% ovat.

Mikä pelaamisessa viehättää?

Mikä sitten viehättää CS:Gossa tai vaikkapa PUBGissa? Jos pelaajilta kysytään niin varmaan ensi sijaisesti voittaminen ja toiseksi toiset pelaajat ja mahdollisesti oma tiimi. Sama juttu se on, jos lähdet kokeilemaan taitojasi BlackJack pöytään, harrastajat kyllä nopeasti huomataan ainakin jakajan toimesta ja ensikertalaisilla ei ole mahdollisuuksia kuin todella hyvälä onnella. Korttipelit ovat nimittäin osittain onnea ja sattumaa ja osittain myös tietämystä ja kokemusta – tietämällä kaikki erilaiset mahdollisuudet ja niiden todennäköisyydet, voi tehdä parempia ja loogisempia päätöksiä kuin täysin ummikkona pelaamaan lähtenyt. Sama periaate soveltuu itseasiassa kaikkiin peleihin, jos laskeudut ensimmäisessä PUBG pelissä keskelle kaupunkia, pelaajasi elinikäodote on noin kymmenen sekuntia.

Suomessa eSports ammattilaiseksi?

Viime vuosien menestys on avannut ovia eSportsille myös opintomaailmaan, mutta miltä näyttää maamme otteluscene, onko ammattilaisena mahdollista jäädä Suomeen ilman kansainvälistä reissaamista?

Kotimainen liigatoimija Finnish Esports League tiedottaa, että keväällä järjestettävä Counter-Strike-liigakausi on heidän toistaiseksi suurimpansa. FEL esittelee vielä helmikuun aikana uudet liigansa, jotka järjestetään uusien pelien parissa. Vuonna 2019 FEL jakaa kaikissa liigoissaan vähintään 55 000 euroa palkintorahaa. Tänä vuonna alkaa myös Telia Esports Series, jossa palkintopottina on 50 000 euroa. Lisäksi 28. helmikuuta LanTrek-tapahtumasta alkavalla kuudennella CS-kaudella pelataan 20 000 euron potista. CS-liigan hallitseva mestari on HAVU Gaming -joukkue.

Sen sijaan uusi PUBG Finland järjestää yhteistyössä Elisa Viihteen, Lenovon ja FACEIT-turnausalustan kanssa Suomen ensimmäisen esports-liigan suositussa PlayerUnknown’s Battlegrounds -pelissä. Liigan nimi on PUBG Suomiliiga (PSL) ja tästä ei ole vielä varmoja eurosummia saatavilla.

Siinä vaiheessa kun Suomen suurimmat teleoperaattorit lähtivät ryminällä mukaan suomalaiseen eSports tapahtumiin alkoi tapahtua kunnolla, eikä voi unohtaa Harkimoiden Diili-ohjelmaa ja sen jälkimaininkeja vielä tänä vuonna tulevassa Arctic Invitational tapahtumassa.

Arctic Invitational la 14.9.2019

Sanotaan mitä sanotaan ja vaikka FEL ja Elisa sekä Telia ovat nyt lähteneet rahalla ja ryminällä toimimaan, oli Harkimoiden Starsquad Eventin ja Elisan Arctic Invitational yksi tärkeistä aloituspaaluista. Turnauksen palkintopotti on peräti 100 000 euroa, mikä on kotimaisissa kilpapelaamisen tapahtumissa ennennäkemätön summa. Tapahtuman pääpeli on taktinen ammuntapeli Counter-Strike: Global Offensive, ja sen yhteydessä järjestetään myös Elisan ja Hatchin 5G-mobiilipelikiertueen finaali. Tapahtumaan kutsutaan kolme kansainvälisesti menestynyttä joukkuetta. Neljännen paikan lunastaa itselleen se kotimainen joukkue, joka selvittää tiensä finaaliin Suomessa järjestettävistä karsinnoista.  Ensimmäinen kansainvälinen tapahtumaan kutsuttu joukkue on NRG Esports.

Viimeisimmät artikkelit

Related Stories