Battle Royale pelien historiaa

Modeista maailmanlaajuiseen ilmiöön

Kahdessa maailman suosituimmassa Battle Royale pelissä eli PlayerUnknown’s Battlegroundissa ja Fortnitesssa, 100 pelaajaa pudotetaan saarelle taistelemaan aseista ja tarvikkeista. Tämä pohjustaa battle royale genren pelityylin + vielä lisäksi se, että viimeisenä elossa oleva voittaa.
Battle Royale pelityyli nousi modeista pääosaan käytännössä kahdesa vuodesta. PUBG nousi vuoden 2017 aikana nollasta yli 50 miljoonaan myytyyn peliin Xboxilla ja PC:lle ja sen ilmaisversio PUBG Mobile on tuonut entistä enemmän pelaajia pelin äärelle ja nyt vuoden 2018 viimeisinä päivinä peliä on ladattu eri pelialustoille yli 400 miljoonaa kappaletta.

Samanaikaisesti PUBG:n kasvun kanssa EPIC Gamesin ilmainen peli Fortnite Battle Royale on kasvanut sitäkin nopeammin. Se oli pelatuin peli jo helmikuussa voittaen PUBG:n entisen ennätyksen ja maaliskuussa se oli Twitchin mestari, saavuttaen kaikkien aikojen yhtäaikaisen katsojaennätyksen.

Jo ennen näitä ennätysaikoja nähtiin alkuaallot tulevalle. H1Z1, battle royale peli ennen PUBG:tä ja Fortnitea julkisti uudistuksensa, että pelikehittäjä Daybreak Studios julkaisee täyden pelipaketin uudella sisällöllä ja ilmaisella pelillä lähiaikoina. Samalla julkaistiin yhteistyö Facebookin ja Caesars Entertainmentin kanssa pitäen silmällä tulevia eSports hankkeita pelin tiimoilla.

Simon Darveyau ennusti että Fortniten ja PUBG:N menestys tulee aikaansaamaan alalle monia imitaattoreita ja kopioita. Hän itse on juuri julkaistun battle royale peli The Darwin Projctin kehitysjohtaja. Sen lisäksi että PUBG ja Fortnite ovat pelaajien suosikkeja, Darweau sanoi että pelityylistä tykkäävät myös pelien kehittäjät, koska vastaavien pelien kehittäminne ei tiseasiassa ole kovin vaikeata, jos on joku pelihahmotelma valmiina. Pelityylin tunnusomainen piirre last-man-standing on helposti lisättävissä moneen peliin ja vapaa, tutkittava kartta ja satunnaiset aseet eivät ole vaiketa kehittää peliin kuin peliin.

Darweau jatkoi vielä, että jokainen peli jossa on kilpailumuotoinen pelityyli voi lisätä itseensä Battle Royalen ja koska se on mahdollista, moni myös tekee sen, joka todennäköisesti saturoi koko genren ja saa aikaan pelimuodolle oman kuplan.

Battle royale pelimuoto syntyi pitkälti pelimodeista joissa oli avoin maailma ja taistele ja pysy elossa ajattelu. Tämä pelimuoto oli trendinä PC pelaajien joukossa ja saavutti huippunsa pari vuotta sitten. Pelit kuten DayZ, H1Z1 ja Rust olivat pelejä, joissa pelaaja pudotettiin keskelle zombieta ja muita vihollisia, toisia pelaajia ja etsimään keinoja pärjät muita vastaan ja pysyä elossa noissa peleissä. Näiden pelien aikana ei ollut varmaa mitä tapahtui kun kaksi pelaajaa kohtasi pelissä, taistelivatko he kuolemaan, tuliko heistä tiimi vai tuliko heistä tiimi, jossa lopulta toinen petti toisen.
Darweau kertookin, että DayZin mukana peleihin tuli mukaan uudenlainen sosiaalinen kokemus jossa oli vahvasti myös psykologiaa mukana. Pelit eivät olleet enää vain mekaamista osaamista, nopeutta ja tarkkuutta, vain myös sosiaalista osaamista.
Sittemmin esimerkiksi Minecracftin päälle on modattu Battle royale tyyppisiä pelejä, joissa alkulaukauksena oli Hunger games/Nälkäpeli elokuvasarja ja PUBG:n kehittäjä Brendan Greene itse modasi pari tällaista survivor peliä: DayZ ja Arma III.

Gladiaattori efekti

Aivan kuten aikoinaan Roomassa, ihmiset kokoontuivat areenoille katselemaan kuinka erilaiset gladiaattorit taistelivat toisiaaan ja eläimiä vastaan ja yksi jäi useimmiten henkiin, niin samalla tavalla uusimmat battle royale pelit keräävät entistä enemmän katsojia online striimattuihin peleihin, ja nykyään pelejä myös näytetään suoraan televisiossa, selostettuna.

Pelien paras anti

Battle royale pelien paras anti on, että ei ole yhtä oikeata tyyliä tai tapaa pelata peliä. Jokainen peli on erilainen, vaikka pelikartta onkin sama niin jokaisella kerralla vastassa ovat eri pelaajat, erilaiset taktiikat, nopeudet, ryhmät, aseiden ja tarvikkeiden paikat.

Uusia pelejä on tekeillä tätäkin kirjoitettaessa ja olemassa olevia kehitetään edelleen. Mikä on sinun suosikkisi, ja kuinka paljon pelaat sitä viikossa?

Viimeisimmät artikkelit

Related Stories