Monopoly on lautapelien klassikko, joka tunnettiin Suomessa aiemmin nimellä Monopoli. Sitä on myyty yli 275 miljoonaa kappaletta yli 100 maassa. Tämä kiinteistökauppapeli on viihdyttänyt perheitä ja ystäviä jo lähes vuosisadan ajan. Yksinkertaisesta ideastaan huolimatta peli tarjoaa loputtomasti taktisia mahdollisuuksia ja kiehtovia tilanteita.
Sisällysluettelo
Monopoly säännöt
Monopolyn säännöt ovat perustasolla yksinkertaiset. Pelin tavoitteena on kerätä varallisuutta ja ajaa muut pelaajat konkurssiin hankkimalla kiinteistöjä ja keräämällä vuokraa.
Pelaajat heittävät vuorollaan kahta noppaa ja liikkuvat pelilaudalla myötäpäivään. Pelaaja voi ostaa kiinteistön, jolle päätyy, mikäli se on vapaana. Jos kiinteistö on jo jonkun toisen pelaajan omistuksessa, täytyy maksaa vuokraa. Jos pelaaja heittää tuplan, hän saa uuden pelivuoron.
Vuokran suuruus riippuu kiinteistön arvosta ja sille rakennettujen talojen tai hotellien määrästä. Usein unohdettuja sääntöjä ovat huutokauppa, joka järjestetään, jos pelaaja ei osta kiinteistöä, jolle päätyy, sekä vapaan pysäköinnin ruutu, johon ei virallisten sääntöjen mukaan kerry rahaa. Monopolyssa on myös sattuma- ja yhteismaakortteja, jotka voivat auttaa tai haitata pelaajaa.
Mikä on Monopolyn tavoite ja miten peli etenee?
Monopolyn perimmäinen tavoite on yksinkertainen: olla ainoa pelaaja, joka ei ole mennyt konkurssiin. Käytännössä tämä tarkoittaa kiinteistöimperiumin rakentamista ja muiden pelaajien varallisuuden tyhjentämistä korkeiden vuokrien avulla.
Peli alkaa, kun jokainen pelaaja saa sovitun summan rahaa ja asettaa pelinappulansa lähtöruutuun. Vuorollaan pelaaja heittää noppia ja siirtää pelinappulaansa. Toiminta riippuu ruudusta, jolle pelaaja päätyy.
Kiinteistöruudussa pelaaja voi ostaa vapaana olevan kiinteistön tai joutua huutokauppaan. Veroruuduissa maksetaan rahaa pankille. ”Mene vankilaan”-ruudussa joutuu vankilaan, mutta jos pelaaja päätyy vankilaruutuun nopanheitolla, hänen pelinsä jatkuu normaalisti.
Peli etenee kierroksittain, ja pelaajat keräävät omaisuutta sekä rakentavat rakennuksia. Vähitellen osa pelaajista alkaa menettää varallisuuttaan ja lopulta putoaa pelistä. Viimeinen jäljellä oleva pelaaja voittaa.
Monopoly aloitusraha
Monopolyn aloitusraha on tärkeä osa pelin tasapainoa. Virallisten sääntöjen mukaan jokainen pelaaja saa pelin alussa 1500 rahayksikköä. Raha jakautuu seuraavasti: 2 kpl 500, 2 kpl 100, 2 kpl 50, 6 kpl 20, 5 kpl 10, 5 kpl 5 ja 5 kpl 1.
Moni peliporukka muokkaa aloitusrahan määrää pelin nopeuttamiseksi tai hidastamiseksi. Pienempi aloitussumma tekee pelistä nopeamman ja riskialttiimman, kun taas suurempi aloitussumma antaa enemmän liikkumavaraa ja pidentää pelin kestoa.
Aloitusrahan lisäksi pelaajat saavat 200 rahayksikköä aina ohittaessaan lähtöruudun. Tämä säännöllinen tulovirta pitää pelin käynnissä ja mahdollistaa pelaajien toipumisen takaiskuista.
Pelilauta ja eri kiinteistöt
Perinteinen pelilauta sisältää 40 ruutua, jotka muodostavat neliön pelilaudan reunoille. Kiinteistöjä on yhteensä 28, ja ne on jaettu kahdeksaan väriryhmään, joissa kussakin on 2–3 kiinteistöä.
Pelilaudalla on myös neljä rautatieasemaa (Pasilan asema, Helsingin asema, Turun asema ja Tampereen asema) sekä kaksi yleishyödyllistä laitosta (Vesilaitos ja Sähkölaitos). Näiden erikoisruutujen omistaminen kannattaa, sillä niiden vuokrat kasvavat merkittävästi, jos omistat useampia.
Kiinteistöjen lisäksi pelilaudalla on neljä kulmaa: Lähtö, Vankila, Vapaa pysäköinti ja Mene vankilaan. Laudalla on myös kolme sattuma- ja kolme yhteismaaruutua, joista nostetaan kortti, sekä kaksi veroruutua.
Näin rakennat taloja ja hotelleja
Voit rakentaa taloja vasta, kun omistat kaikki tietyn väriryhmän kiinteistöt. Esimerkiksi rakentaaksesi oranssille alueelle, sinun täytyy omistaa Hämeentie, Siltasaarenkatu ja Kaisaniemenkatu. Taloja rakennetaan tasaisesti – et voi rakentaa toiselle kiinteistölle toista taloa ennen kuin kaikilla ryhmän kiinteistöillä on yksi talo.
Kun kiinteistöllä on neljä taloa, voit vaihtaa ne hotelliin. Hotelli maksaa yhden talon hinnan. Yhdellä kiinteistöllä voi olla enintään yksi hotelli. Hotellin rakentamisen jälkeen et voi enää rakentaa lisää kiinteistölle.
Mitä tapahtuu, kun päädyt vankilaan Monopolyssa?
Vankilaan joutuminen on Monopolyssa yleistä, ja siihen on kolme tapaa: heittämällä kolme tuplaa (sama silmäluku molemmissa nopissa) peräkkäin, päätymällä ”Mene vankilaan” -ruutuun tai nostamalla kortin, joka lähettää vankilaan.
Vankilassa ollessasi et voi liikkua pelilaudalla normaalisti, ellet maksa 50 rahayksikön sakkoa tai käytä ”Vapaudu vankilasta” -korttia. Vaihtoehtoisesti voit yrittää heittää tuplan – jos onnistut, pääset ulos ilmaiseksi. Vankilassa saa olla enintään kolme vuoroa. Jos et onnistu heittämään tuplaa kolmannella vuorolla, sinun on maksettava sakko ja jatkettava peliä noppien osoittamalla summalla.
Pelistrategioiden kannalta vankila voi olla jopa edullinen paikka pelin loppupuolella, kun pelilaudalla on paljon rakennuksia. Vankilassa ollessasi voit edelleen kerätä vuokraa, mutta et joudu maksamaan sitä muille pelaajille.
Kaupankäynnin taidot
Pelaajat voivat käydä kauppaa keskenään kiinteistöistä, rakennuksista, ”Vapaudu vankilasta” -korteista ja rahasta lähes rajoituksetta. Hyvä kaupankävijä tarkkailee muiden pelaajien kiinteistöjä ja tarpeita. Jos toisella pelaajalla on kaksi kiinteistöä kolmen kiinteistön ryhmästä ja sinulla on kolmas, voit neuvotella siitä korkean hinnan tai vaihtaa sen itseäsi hyödyttävään kiinteistöön.
Rahapulassa oleva pelaaja voi myydä arvokkaita kiinteistöjä halvalla selvitäkseen hetkellisestä kriisistä. Tarkkaavainen pelaaja hyötyy näistä tilanteista. Älä unohda tarjota vaihtoehtoisia kauppatapoja: ”Jos annat minulle Hämeentien, annan sinulle Turun aseman ja 100 rahayksikköä” voi olla houkuttelevampi tarjous kuin pelkkä raha. Luovuus ja psykologinen pelisilmä ovat tärkeitä kaupankäynnissä.
Vuokrien kerääminen ja maksaminen
Vuokrat ovat Monopolyn tärkein tulonlähde ja samalla suurin menoerä. Vuokraa maksetaan, kun pelaaja päätyy toisen pelaajan omistamalle kiinteistölle. Vuokran suuruus on merkitty kiinteistön korttiin.
Perusperiaate on yksinkertainen: vuokra kerätään aina, kun joku päätyy omistamaasi kiinteistöön. Jos kuitenkin unohdat pyytää vuokraa ennen kuin seuraava pelaaja on heittänyt noppaa, et voi enää vaatia sitä jälkikäteen.
Vuokrien määrät vaihtelevat huomattavasti. Rakentamattomilla kiinteistöillä vuokra on tyypillisesti 10 % kiinteistön arvosta. Jos omistat kaikki väriryhmän kiinteistöt mutta et ole vielä rakentanut, vuokra tuplaantuu.
Näillä strategioilla voitat
Yksi tehokkaimmista strategioista on oranssin ja punaisen alueen hallinta. Nämä kiinteistöt ovat suosittuja pysähdyspaikkoja vankilasta lähdettäessä, ja niiden rakennuskustannukset ovat kohtuulliset suhteessa vuokratuottoon.
Toinen tehokas strategia on rautatieasemien kerääminen. Neljä asemaa tuottaa yhteensä 800 rahayksikköä kierroksessa, jos jokainen pelaaja päätyy kaikille asemille kerran. Tämä on tasainen tulovirta ilman rakennusinvestointeja. Älä käytä kaikkia rahojasi rakentamiseen, vaan pidä aina käteisreservi yllättäviä tilanteita varten. Käteisen puute voi pakottaa myymään kiinteistöjä halvalla tai johtaa konkurssiin.
Pelin historia
Monopolyn historia on erittäin mielenkiintoinen. Alun perin se kehitettiin 1900-luvun alussa Elizabeth Magien toimesta nimellä ”The Landlord’s Game”. Sen tarkoituksena oli havainnollistaa maamonopolien haittoja ja selventää Henry Georgen taloudellisia teorioita.
Charles Darrow muokkasi peliä 1930-luvulla ja myi sen Parker Brothersille (nykyisin osa Hasbro-yhtiötä) vuonna 1935. Peli saavutti nopeasti suuren suosion Yhdysvalloissa ja levisi pian maailmanlaajuisesti.
Monopoly netissä
Monopoli-peli on siirtynyt menestyksekkäästi myös digitaaliseen maailmaan. Virallisia videopelejä on julkaistu useille alustoille, kuten tietokoneille, pelikonsoleille ja mobiililaitteille. Monopoly Plus on Ubisoftin kehittämä virallinen digitaalinen versio, joka tarjoaa 3D-grafiikat ja mahdollisuuden muokata sääntöjä. Hasbro on julkaissut myös mobiiliversioita, kuten Monopoly GO, joka on saavuttanut suuren suosion.
On myös useita epävirallisia verkkopelejä, jotka ovat saaneet inspiraationsa Monopolysta mutta käyttävät eri nimiä ja teemoja välttääkseen tekijänoikeusongelmia.
UKK
Kauanko Monopoly kestää?
Peli kestää yleensä 60–180 minuuttia riippuen pelaajien määrästä ja käytetyistä säännöistä. Virallisia sääntöjä noudattamalla peli on nopeampi kuin monilla kotisäännöillä.
Onko Monopoly suomalainen peli?
Monopoly ei ole alun perin suomalainen peli, vaan se kehitettiin Yhdysvalloissa 1900-luvun alussa. Suomessa pelataan suomalaista versiota, jossa kiinteistöt on nimetty Helsingin katujen mukaan.
Paljonko rahaa pitää olla monopolin alussa?
Monopolyn virallisten sääntöjen mukaan jokaiselle pelaajalle jaetaan alussa 1500 rahayksikköä. Tämä jakautuu seuraavasti: kaksi 500 seteliä, kaksi 100 seteliä, kaksi 50 seteliä, kuusi 20 seteliä, viisi 10 seteliä, viisi 5 seteliä ja viisi 1 seteliä.