Miljoonapotti kotiin pelejä pelaamalla

Jotenkin uskomatonta ajatella, että tietokonepeliä pelaamalla voisi voittaa miljoonia, mutta totta se on – ja se, että jo 16-vuotiaana voi voittaa tällaisia summia on vielä uskomattomampaa.

Kyle “Bugha” Giersdorf voitti nimittäin Fortniten MM-kisan ja samalla kolme miljoonaa taalaa, josta hän maksaa kylläkin 50% veroja, mutta kuitenkin melkoinen kasa rahaa nuorelle kaverille. Itseasiassa tämä kolmen miljoonaa dollarin voitto on suurin yksittäiselle pelaajalle maksettu voittoraha eSports lajissa tähän mennessä, mutta koska voittorahat ovat kasvussa, tullaan tämä voitto aivan varmasti rikkomaan ellei tänä vuonna niin viimeistään 2020. Jättipotti voitot ovat tulleet eSports genreen jäädäkseen.

Kyle aloitti itse pelaaminen aika pian Fortniten ilmestymisen jälkeen 2017 ja käytti aikaa katsellessaan parhaiden pelaajien videostriimejä ja lähti itsekin nopeasti sitten kilpapelaamisen joukkoihin. Hän myös tuli suurelle yleisölle (Fortnite sektorilla) tunnetuksi omien YouTube postauksiensa kautta.

Peli jonka Kyle voitti oli myös todella seurattu, sitä itseasiassa seurasi parhamillaan noin kaksi miljoonaa online katsojaa.

eSports on yli 200 miljoonan katselijan laji

Tänä vuonna eSports lajina tavoittaa miljardin dollarin arvorajan. eSports laji on jo nyt tehnyt monelle nuorelle unelmat todeksi. Esimerkiksi 28-vuotias singaporelainen Ho Kun Xian aloitti pelaamisen pienenä poikana vaikka tuli köyhästä perheestä. Hänen vanhempansa kuitenkin antoivat pojalle aina rahaa kun se oli mahdollista ja poika vietti aikaa paikallisessa videopelisalissa, jossa hänestä kehittyi vähitellen niin hyvä, että hänestä tuli ammattilainen ja nykyään hän ansaitsee satoja tuhansia dollareita vuodessa pelaamisestaan. Tämä tarina kertoo vain sen tosiasian, että pelaamalla on mahdollista saavuttaa miljoonat eurot ennenkuin täyttää 30 vuotta. Mikä muu laji tai ala olisi Suomessakaan noussut näin nopeasti toisen asteen oppilaitosten koulutukseen, ei mikään – eSports on tullut jäädäkseen ja kasvaakseen.

Otetaan toinen esimerkki FIFA19 pelin ammattilaisesta 21-vuotiaasta Conran ”Rannerz” Tobinista, jonka tavoite on päästä eläkkeelle 32 vuotiaana. Hän harjoittelee jopa 16 tuntia päivässä, mutta harjoitteluun kuuluu myös käynnit kuntosalilla, koska kyse on kokonaisuuden hallinnasta, johon kuuluu myös huolehtiminen itsestä pelaamisen treenaamisen ohella.

Suomalaisetkin ansaitsevat kunnon summia

Eniten suomalaisista eSports pelaajista on voittorahoja tullut Dota2 pelistä, missä Lasse Urpalainen, Jesse Vainikka, Topias Taavitsainen ovat kaikki ansainneet yli kaksi miljoonaa dollaria ja siitä suurin osa yhdestä turnausvoitosta (Dota2). Muita suomalaisia ei sitten 100 eniten tienaavan joukossa olekaan vaan seuraava on vasta sijalla 128 oleva StarCraft II mestari Joona ”Serral” Sotala ja CS:GO pelaaja Aleksi ”Allu” Jalli sijalla 271 reilulla 360 000 dollarillaan. Aleksillakin on takanaan virallisten ottelutulosten mukaisesti jo 10 vuotta ammattilaisuutta mutta vasta viimeiset neljä vuotta pelaaminen on tuonut hänelle oikeasti palkan, jolla voi elää. Aleksi on tuttu nimenomaan CS:GO katsojille ja sitä kautta Suomessa myös television eSports seuraajille ja nykyään Aleksi edustaa ENCE eSports joukkuetta, joka on paras nimenomaan suomalaisista joukkueista maailmalla. Monta suomalaista on kyllä mukana todella kovissa joukkueissa esim. helmikuussa Macaossa pelatun MDL Macau 2019 -turnauksen voitti Team Liquid, jonka kokoonpanoon kuuluu Lasse ”MATUMBAMAN” Urpalainen. Liquid voitti lohkovaiheen 5–2-tuloksella häviten vain kiinalaisjoukkueille Vici Gamingille ja Royal Never Give Upille.

The International on vuorossa tulevalla viikolla, ja tällä kertaa potissa on lähes 30 miljoonaa euroa palkintorahaa. Jesse ”Jerax” Vainikan ja Topias ”Topson” Taavitsaisen edustama OG lähtee turnaukseen puolustavana mestarina. Myös Lasse Urpalainen on mukana turnauksessa uuden joukkueensa Chaos Esports Clubin jäsenenä. Chaos pääsi turnaukseen Euroopan karsintojen kautta. Varmaa siis on, että tulevassa turnauksessa voittajajoukku tulee saamaan kaikkien aikojen voittopotin, jonka suuruus ratkeaa kuin palkintopotin joukkorahoitus päättyy. Viime vuonna jaettava summa oli 25,5 miljoonaa dollaria, tälle vuodelle arvio on lähempänä 35 miljoonaa dollaria.

Viimeisimmät artikkelit

Related Stories