Pitäisikö pokeri luokitella urheilulajiksi?

Aina silloin tällöin käydään keskustelua siitä, onko pokeri urheilua vai ei. Kysymys on monipiippuinen, eikä vastauskaan ole näin ollen mitenkään selkeä. Urheilu määritellään usein “aktiviteetiksi, joka sisältää fyysisen suorituksen ja jossa joko yksilö tai joukkue kilpailee toisiaan vastaan”. Ei kuitenkaan ole olemassa yksiselitteistä luokitteluperustetta sille, lasketaanko jokin aktiviteetti urheiluksi vai vain peliksi. Tällaiseen epämääräiseen välimaastoon sijoittuu myös pokeri. 

Pokeri on taitolaji

Suurimmaksi ongelmaksi pokerin määrittelemisessä urheiluksi on se, ettei pelaaminen edellytä fyysistä aktiivisuutta. Asia ei kuitenkaan ole aivan näin yksinkertainen. Faktaa on se, että pokeri perustuu huomattavasti enemmän taitoon kuin tuuriin — hyvin samaan tapaan kuin vaikkapa moottoriurheilu, jossa kuljettajan ajotaidoilla on kaikkein eniten merkitystä, mutta kilpailun lopputulokseen vaikuttavat myös hänestä riippumattomat seikat, kuten auton kestäminen ja sääolosuhteet. Pokerissa kuitenkin on myös sattumaa, päätyykö käteen samantien vaikkapa kuolleen miehen käsi tai värisuora, vai ovatko kortit täysin hyödyttömiä.

On olemassa monia pokeriin rinnastettavia aktiviteetteja, jotka luokitellaan urheilulajeiksi. Hyvä esimerkki tästä on biljardi, joka edellyttää pelaajaltaan vain vähän fyysistä liikuntaa, mutta valtavasti keskittymiskykyä ja suunnittelua — aivan kuten pokerikin. Moni argumentoikin, että jos biljardia pidetään urheilulajina, niin miksei siinä tapauksessa myös pokeria.

Pokerissa järjestetään turnauksia

Pokerissa järjestetään turnauksia samaan tapaan kuin monissa muissakin urheilulajeissa. Pokerin maailmansarja eli WSOP on vuosittain Las Vegasissa järjestettävä kansainvälinen pokeriturnaus. Näissä turnauksissa pelataan tyypillisesti monia eri muunnelmia pokerista ja paikalle kerääntyy väkeä kaikkialta maailmasta. 

Pokeri on peli, jolla kaikkein taitavimmat voivat jopa tienata elantonsa, ja palkinnot pokeriturnauksissa ovat nykyään todella houkuttelevia. Päätapahtumaan osallistuminen maksaa pelaajalle 10 000 dollaria, mutta palkintojen kokonaisarvo on 60 miljoonan dollarin luokkaa. Tämänkaltaiset tähtitieteelliset rahasummat vetävät vertoja niille palkkioille, joita maailman eniten tienaavat urheilijat keräävät esimerkiksi F1:ssä, jääkiekossa tai jalkapallossa. Kilpailuista saatavat palkkiot ovat yksi lisäperuste sille, miksi pokeri pitäisi luokitella urheilulajiksi. 

Pokerissa saavuttaa menestystä harjoittelemalla

Kukaan ei nouse tenniksen kärkikastiin tai saa kutsua NHL:ään puhtaasti lahjakkuutensa vuoksi tai ainakaan sattumalta. Menestyvillä urheilijoilla on takanaan vuosikausien kova työ ja harjoittelu, jonka myötä taidot ovat kehittyneet huipputasolle. Myös pokerissa ammattilaiset harjoittelevat pelaamista ahkerasti kehittyäkseen pelaajina. 

Eräs kaikkien aikojen menestyksekkäimmistä pelaajista on kanadalainen Daniel Negreanu, joka on peliuransa aikana tienannut turnauksissa pelaamalla yli 30 miljoonan dollarin ansiot. Negreanun menestyksen takana on yli 20-vuotinen ura ja kurinalainen harjoittelu. Huipputasolle noustakseen ei riitä, että pokeria pelaa silloin tällöin. Monet ammattilaiset ovat aloittaneet peliuransa nettikasinolta ja nousseet vähitellen turnausten kautta yhä rahakkaampiin peleihin. 

Pokeri on äärimmäisen kilpailuhenkinen laji, jonka pariin hakeutuu hyvin samankaltaisia ihmisiä kuin monien urheilulajien pariin. Ei myöskään ole sattumaa se, että monet huippu-urheilijat päätyvät pelaamaan pokeria uransa päätyttyä, sillä peli tarjoaa samankaltaista nautintoa, haastetta ja jännitystä kuin urheilu. Esimerkkejä pokerin pariin siirtyneistä entisistä huippu-urheilijoista ovat muun muassa ManU:n entinen pelaaja Paul Pierce sekä huippu-uimari Michael Phelps

Harva huippu-urheilija on onnistunut nousemaan lajin huipulle pokerissa, mutta menestystä on silti tullut ainakin jossain määrin. Pokerin ja minkä tahansa urheilulajin yhdistävä tekijä onkin se, että sitä voi pelata hyvin monella eri tapaa. Joillekin riittää pelaaminen vapaa-ajalla viihdemielessä, kun taas jotkut pelaavat puolitosissaan tai harjoittelevat ammattilaistasolle noustakseen. On myös yhä enemmän ammatikseen pokeria pelaavia. Tämä yhdistettynä edellä mainittuihin perusteluihin ovat syitä, joiden varjolla pokerin luokittelemiseen urheilulajiksi on riittävästi perusteita.

Viimeisimmät artikkelit

Related Stories