Mistä pelikone kotiin?

Oletko harkinnut viime aikoina tietokoneen ostoa, mutta et oikein tiedä minkälainen riittäisi? Olisiko hankintalistalla vanha kunnon pöytäkone, vai läppäri vai pärjäisikö sitä pelkästään tabletilla vai peräti älypuhelimella?

Mistä lähteä miettimään? Me suosittelemme tarvepohjaista hankintaa eli mieti mihin tarvitset konetta esimerkiksi seuraavien kahden tai kolmen vuoden aikana, sillä sen aikaa todennäköisesti se kone sinulla on loppujen lopuksi käytössä.

Toisekseen mieti millainen budjetti sinulla on. Olisiko jopa mahdollista tehdä hankinta ottamalla ns. pikavippi tai lyhytaikainen pikalaina, vai onko omalla tilillä suoraan rahat budjettiin, tai onko omassa taloudessa tavaroita, joita myymällä voisi kasvattaa ostosbudjettis

Budjetti ja tarvekartoitus tehty

Nyt kun tiedetään mihin tarpeeseen ja millä rahalla ostos tehdään, voidaan siirtyä seuraavaan vaiheeseen, eli kysymykseen missä? Eli käytetäänkö konetta kotona vai jossain muualla. Jos konetta käytetään kotona, on ilmiselvä ratkaisu kunnon pöytäkone hyvillä komponenteilla, ergonomisella pöydällä ja kunnon tuolilla ja isolla näytöllä – mutta jos konetta käytetään enemmän matkan päällä, niin sitten asetellaan kysymys liittyen koneen painoon, kokoon ja suorituskykyyn. Läppäreissä useimmiten hyvä suorituskyky nostaa painoa ja aivan pieniin koneisiin ei välttämättä saa hirveästi suorituskykyä, ei ainakaan pelaamisen tarpeisiin (näytön tarkkuus ja nopeus).

Jos kone on tarkoitettu työkoneeksi, niin itse nostaisin arvoon sen miltä kone tuntuu omissa sormissa, sillä jos oikeasti tulet käyttämään konetta ja sen näppäimistöä paljon, kokeile ensin! Itse olen vuosien aikana huomannut, että paras ei välttämättä ole itselleni paras – on sitten kyse tuolista tai näppäimistöstä. Sen sijaan näytön valinnassa voi luottaa erilaisiin testituloksiin.

Ostatko valmiin vai rakennatko itse

Jos päädyt pöytäkoneeseen niin seuraava kysymys on sitten, että ostatko valmiin vai kokoatko itse. Itse koottu tietokone ei tarkoita välttämättä halvempaa, mutta jos teit edellä mainitun budjetin ostoksellesi ja rakennat koneen komponenteista, saat todennäköisesti samalla rahalla hieman paremmat komponentit, ainoa vain, että sinun pitää sitten itse osata kasata kone.

Koneen kasaaminen ei ole rakettitiedettä, mutta vaati kuitenkin viitseliäisyyttä ja tarkkuutta. Tietokonekomponentteja ja osia kuten näytönohjain, muistit, kotelo, virtalähde, emolevy… saa ostettua useammasta sekä suomalaisesta että kansainvälisestä verkkokaupasta- kumman valitset, niin muista, että mikäli tarvitset takuuta tai asiakaspalvelua, niin todennäköisesti suomalainen verkkokauppa tarjoaa ne molemmat hieman helpommin kuin kansainvälinen. mutta ei sekään välttämättä mene niin(!). Isot verkkokaupat pystyvät kuitenkin myymään komponentteja välillä selvästi edullisemmin kuin pienemmät.

Jos sitten päädyt valmiiseen pakettiin, niin siinä ei ole mitään hävettävää. Itse olen vuosien varrella koonnut useitakin tietokoneita mutta viime vuosina olen suosinut valmiita, koska ne tarjoavat tarpeelliset ominaisuudet pienellä vaivalla. Totta kai saisin paremman koneen, jos ostaisin osat ja kokoaisin itse, mutta se vain ei maksa vaivaa.

Millainen pelikone?

Jos sitten ostat koneen pelaamista varten – mieti ensiksi pelaatko millä tavoitteella? Ajankuluksi vai haluatko siitä vielä ammatin – tämä kysymys liittyy edellä mainittuun budjetointiin, sillä jos oikeasti mietit esimerkiksi eUrheiluun satsaamista, niin silloin sinun tulee hankkia kone, jossa on kunnon näytönohjain ja nopea prosessori, mielellään mahdollisimman hyvä näyttö, ergonominen ja sinulle sopiva tuoli, ja ennen kaikkea näppäimistö ja hiiri, jotka sopivat sinun käsittelyysi. Älä osta sikaa säkissä, eli käy testaamassa läheisissä liikkeissä eri näppäimistöjä ja hiiriä sekä koeistu eri tuoleja. Minä esimerkiksi ostin juuri uuden tuolin ja koeistuin useita ennen kuin päädyn valintaani – en katsellut hintoja testatessani, vaan tein ostoksen tarpeeni mukaan – ja mikä parasta, valitsemani tuoli oli lähes halvin kaikista kokeilemistani.

Samalla kun teet valintaasi, tutki hieman mitä erilaiset sanat kuten näytön virkistystaajuus tai prosessori tarkoittavat. Ole tarkkana myös siinä, millaisen muistin koneeseesi ostat – kuinka nopeasti muisti keskustelee muiden tietokoneen osien kanssa. Useimmiten kannattaa etsiä ja verrata ja sitten tehdä päätös. Useimmiten näin sinulla on enemmän tietoa kuin sillä perus myyjällä, joka sinua liikkeessä auttaa (tässäkin tietenkin on poikkeuksia). Mutta sinä olet se henkilö, joka tietää, mitä koneella olet tekemässä. Sinä tiedät miltä se näppäimistö ja hiiri tuntuu ja miten se tuoli istuu omaan vartaloosi. Myyjä voi auttaa, mutta sinä tiedät, mitä tarvitset!

Tietokoneen jälleenmyynti

Vielä muutama vuosi sitten vanhasta tietokoneesta sai vielä jopa sata euroa, kun sen myi pois, mutta nykyään tekniikka menee niin nopeasti eteenpäin, että vanhoille tietokoneille ei enää löydy niin helposti ostajia, jollei sitten ole valmis tekemään pieniä muutoksia koneeseen ja tarjoamalla sitä erilaisille harrastajille. Muutaman vuoden vanha tietokone voi saada uuden elämän autoharrrastajien tai jonkun muun harrastuksen parissa, jonne kelpaa hieman vanhempikin tietokone. Valmista vain että oikeasti olet tyhjentänyt koneen tai käyttänyt tyhjentämiseen oikeata ohjelmistoa, ettei vanhan koneen mukana mene omia tietojasi vääriin käsiin sillä tiesithän, että Windows koneessa tietojen poistaminen ei varsinaisesti poista tietoja vaan merkitsee sen tietopaikan sijainnin taas vapaaksi eli jossain vaiheessa joku uusi tiedonmurunen voidaan tallentaa siihen – siihen asti se ”poistettu” tieto on yhä siellä täysin saatavilla, kunnes sen päälle kirjoitetaan – joillakin ohjelmistoilla

Viimeisimmät artikkelit

Related Stories