Keinotodellisuus ja todellisuus lähentyvät – Creative World -peliseminaari tarjoaa näkymiä pelien mahdollisuuksiin

Rajapinta keinotodellisuuden ja todellisuuden välillä on murtumassa, sanoo pelillistämisen pioneeri ja yksi Creative World -peliseminaarin puhujista tohtori Jan Storgårds (Anglia Ruskyn University, Iso-Britannia). Tulevaisuudessa pelejä ja pelillisyyttä tullaan hyödyntämään yhä useammilla elämän osa-alueilla. Näitä mahdollisuuksia tarkastellaan pelialan asiantuntijoiden johdolla Creative World -peliseminaarissa 8.–9.11.2018 Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Kouvolan kampuksella. Seminaari on osa Kouvola Game Week -tapahtumaa.

Pelien ja pelillistämisen keinoin voidaan esimerkiksi inspiroida ihmisiä kokeilemaan uutta ja samalla liikkumaan huomaamatta:

“Kaikki sellainen pelillistäminen, joka edistää hyvinvointiamme ja muokkaa käyttäytymistämme positiiviseen suuntaan on tietenkin todella tervetullutta. Jos saat lapsesi ulos liikkumaan sen takia, että hänellä on kädessään älykello tai Pokemon Go!, niin silloin olemme onnistuneet”, sanoo Jan Storgårds, joka kehittää työkseen peli- ja ohjelmistoklusteria Cambridgen alueella sekä sparraa satoja alan yrityksiä.

Pelialan kouluttajan ja kehittäjän Per Myrénin (Futuregames, Ruotsi) mukaan pelien tuomiin mahdollisuuksiin on alettu heräämään terveyden ja hyvinvoinnin ohella erityisesti oppimisen ja opettamisen saralla. Yli 1200 pelialan ammattilaista vuodesta 2001 alkaen kouluttaneen Futuregamesin vetäjä, Myrén, puhuu myös Creative World -peliseminaarissa.

“Pelit tulisi nähdä aivan tavallisena oppiaineena matematiikan, äidinkielen, uskonnon ja taideaineiden tapaan. Pelit ovat iso osa oppilaiden arkea ja tämä tulisi huomioida myös opetuksessa sekä kulttuurin että työvälineiden kannalta.”

Molemmat asiantuntijat näkevät, että peleistä ja niiden toimintaperiaatteista on moneksi:

“Pelaamalla voimme oppia uutta, kehittää luovuuttamme ja tulla entistä sosiaalisemmiksi. Simulaatioiden keinoin voidaan myös tutkia sellaisia tilanteita, joita emme pysty tai halua kohdata reaalimaailmassa, esimerkiksi onnettomuuksia, rikospaikkoja ja kyberturvallisuutta”, Storgårds sanoo.

Keskustelu pelialan mahdollisuuksista ja tulevaisuuden näkymistä jatkuu Creative World -peliseminaarissa 8.–9.11.2018 Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Kouvolan kampuksella. Storgårdsin ja Myrénin ohella keskusteluun osallistuu pelialan asiantuntijoita, muun muassa sarjayrittäjä, filosofi ja tietokirjailija Lauri Järvilehto, pelisuunnittelija Karoliina Korppoo ja Neogamesin toimitusjohtaja KooPee Hiltunen.

Game Week – kaikille avoin tapahtumaviikko

Seminaari on osa Kouvola Game Week -tapahtumaa. Viikon aikana on luvassa muun muassa yhteistä pelikehittämistä, suosittu retropelipäivä nostalgisine konsolipeleineen sekä kiinnostavia puheenvuoroja pelien tulevaisuudesta, pelikasvatuksesta ja digitaiteesta.Tapahtuman ilmeen mukainen valotaideteos valaisee Kouvolan Pohjolatalon 29.10.2018 alkaen.

Kouvola Game Week ja Creative World -peliseminaari ovat maksuttomia ja kaikille avoimia.

Tapahtumaviikon järjestävät yhteistyössä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk, Kouvolan kaupunki, Kouvolan kirjasto, Kouvolan nuorisopalvelut, Mediamaja sekä Taiteen edistämiskeskus. Game Week toteutetaan osana VERSUS – Vertaisuskomusten, pelillisyyden ja kuvallisuuden vaikutukset nuorten tupakkatuotteiden käytön ehkäisyssä -hanketta sekä Digitaaliset ja pelilliset ratkaisut luovan hyvinvointitalouden edistämiseen -hanketta, jota rahoittaa Uudenmaan liitto Euroopan aluekehitysrahastosta.

Maanantai 5.11.

Tiistai 6.11.

Keskiviikko 7.11.

Torstai 8.11.

Perjantai 9.11.

Lauantai ja sunnuntai 10.–11.11.

Viimeisimmät artikkelit

Related Stories