Hajosiko iPhone puhelimesi?

Putosiko puhelimesi vai kävikö sille muuten vain ”hassusti”? Joka tapauksessa sen ei tarvitse vielä olla mennyttä puhelinta. Oletko itse kokeillut aiemmin korjata puhelinta, tai onko sinulla kaveri joka on korjannut puhelimesi, nimittäin ohjeet ja osat ovat kyllä saatavilla ja jos sinulla on edes jonkin verran sormi näppäryyttä, voit säästää useita euroja tekemällä työn itse- sillä sehän huollossa eniten maksaa, se työ.

iPhone korjaus ja osat

iPhone varaosat ovat hyvinkin nykyään saatavilla suoraan netistä ja monien vaurioiden korjaamiseeen löytyy hyviä ohjeita aivan videoita saakka suoraan YouTubesta, tai sitten jos sinulla oli se kaveri, joka on jo kertaalleen korjannut, voisitte tehdä oman puhelimesi korjauksen yhdessä.

Mitä kaikkea sitten on varaosissa ainakin saatavilla? Näyttöjä, akkuja, etukameraa, kuuloke- ja latausliitintä, kaiutin, kotinäppäin yms eli juuri niitä osia, jotka käytössä kuluvat tai vahingossa hajoavat eikä se korjaaminen mitään rakettitiedettä ole.

Esimerkiksi jos iPhone puhelimesi näyttö meni säpäleiksi, sen vaihtoon liittyviä ohjevideoita löytyy netistä aivan suomenkielellä ja jokainen, joka vain haluaa tehdä työn itse, voi sen näytön opetella vaihtamaan. Mutta kun teet vaihtoa itse, tee kaikki työvaiheet tarkasti ja ohjeita noudattaen niin lopputuloksena saat toimivan näytön, etkä vain päädy heittämään puhelinta nurkkaan.

Entä sitten akunvaihto? Sekin on helppoa, koska saat ohjeet ja kaikki tarvittavat ostoksesi mukana ja netissä on englanninkielisiä sivustoja, joista löytyy vastauksia jos suomenkielisiltä et löydä, ja kuitenkin voit ostaa varsinaisen komponentin sitten täältä Suomesta.

Itseasiassa YLE kirjoitti älypuhelimen korjaamisesta jo vuosia sitten, mutta moni suhtautuu tehtävään vaikeana tai aikaa vievänä. Mutta jos sinulla on aikaa ja haluat oppia uutta, ainakin säästäisit rahaa.

Varoituksen sana

Jos sitten päädyt itse korjaamaan puhelimesi, ota huomioon, että todennäköisesti niin tehdessäsi puhelin oma vakuutus raukeaa. Eli jos sinulla on uusi puhelin, niin siinä on vielä takuu jäljellä ja se kannattanee ainakin käyttää takuuhuollossa. Mutta jos puhelimesi on jo vanhempi, eikä siinä ole valmistajan takuuta, ei muuta kuin korjaamaan.

Jos päädyt YouTube videoon, kannattaa katsoa parikin samasta aiheesta, jotta voit varmistaa, että videontekijä oikeasti tietää mitä on tekemässä. Kannattaa myös katsoa, onko video saanut kommentteja ja kuinka monta katselukertaa sillä on tai onko tekijällä ihan oma kanavansa, jossa on enemmänkin auttavia videoita. Youtuben lisäksi netissä on paljon sekä suomen- että muiden kielisiä sivustoja, joilla tarjotaan ohjeita, joten iPhonen korjaaminen on enemmän haluamisen kuin pystymisen asia.

Kannattaako korjaus?

Monet huoltoliikkeet antavat työlleen osien mukaan takuun, mutta se ei kata itse puhelinta, joten kannattaa miettiä, oletko valmis sitten maksamaan huoltoliikkelle siitä työstä vai kokeiletko itse. Apple itse haluaisi luonnollisesti, että kaikki iPhone puhelimet korjattaisiin heidän omassa huollossaan, mikä Suomessa tarkoittaa että puhelin pitää lähettää Euroopan huoltoon ja siitä syntyy huoltoaika, joka on minimissään viikko. Siksi suurinosa iPhone huolloista tehdään joko itse kotona tai ei virallisissa Apple huolloissa – näiden ero on siinä, että ei viralliset huollot ja kotihuolto tai osien vaihto tehdään varaosilla, jotka eivät ole 100% samoja kuin Applen viralliset osat, mutta pääsääntöisesti näiden osien ja virallisten osien ero on todella pieni, mutta kustannustasolla suuri.

Tilanne on ihan sama kuin autohuollossa, voit itse valita vietkö auton merkkihuoltoon vai ei-merkkihuoltoon – autohuollossa vain on laki, ettei auton takuu siitä poistu, vaikka käyttäisit autosi ei-merkkihuollossa, kunhan huollolla itsellä on kaikki tarvittavat välineet ja osaaminen. Merkkihuollot kylläkin markkinoinnissaan painottavat merkkihuollon merkitystä varsinkin auton jälleenmyyntiarvossa. Autojen suhteen puhutaan kuitenkin hieman eri hintaluokasta kuin puhelimien suhteen, mutta ajatusmalli on sama.

Lopputulema: jos puhelimesi on rikki ja se on vaikka pari vuotta vanha, mutta se on vain vähän rikki, eli näppäin, lataus tai näyttö – voit hyvinkin saada siitä vielä kätevän puhelin tilaamalla osat ja korjaamalla itse.

Viimeisimmät artikkelit

Related Stories