eSports ammattilaisuudesta

Team of Teenage Gamers Play in Multiplayer PC Video Game on a eSport Tournament. Captain Gives Commands into Microphone, Trying Strategically Win the Game.

eSportsin eli eUrheilun ympärillä liikkuu hurjat rahamäärät, eikä se ole mikään ihme sillä pelaajat pelaavat pelejä, joita pelataan miljoonien pelaajien toimesta ympäri maailman. Peleissä liikkuu rahaa myös pelien ulkopuolella niin erilaisten tuotemyyntien kuin myös rahapelien kautta, mutta suurin raha liikkuu pelilisensseissä, tähän on kuitenkin viime aikoina tullut mukaan eSports ammattilaisuus, ammattiliigat ja miljoonien eurojen peliturnaukset.

Ammattilaisuus vaatii paljon

Mediassa on jo puhuttu paljon siitä, miksi eSports ammattilainen lopettaa usein päästessään reiluun 30-vuoden ikään. Mutta tilanne on sama monella muullakin alalla, kun urheilu tai pelaaminen vaatii suuria aikauhrauksia, 30-vuoden iässä alkaa miettiä omaa perhettä, naimisiinmenoa ja omia lapsia – jostain pitää aikaa löytää myös perhe-elämälle.

Monet uransa huipulla viime vuosina lopettaneet suomalaisetkin eSports ammattilaiset noituvat tilannetta, koska heidän aloittaessaan ala oli vasta alkutekijöissään eikä pelaajat tienanneet oikeastaan muuta kuin laitteensa ja mahdolliset turnausmatkojen kustannukset, vasta viimeisten parin vuoden aikana on Eurooppaankin tullut turnauksia joista oikeasti voi voittaa kunnon voittopotit. Puhumattakaan paljon mediatilaa vuonna 2018 saaneista suomalaisista MM-tason eSports voittajista, jotka tienasivat miljoonia yhdestä turnauksesta – ei pidä sen kuitenkaan antaa hämätä sillä tuollaisille tuloille pääsevät vain aniharvat alan ammattilaisetkaan ja kaikkien aikojen parhaiten ansainnut eSports ammattilainen Kuro “KuroKy” Takhasomi on tienannut miljoonia, mutta on kuitenkin kaukana monen muun lajin huipputienesteistä kun mennään jääkiekkoon, jalkapalloon tai esimerkiksi koripalloon.

Ammattiliigat tulevat

Ammattiliigoja on eSportsissa jo USA:ssa ja Aasiassa moniakin ja ammattilaisjoukkueita. Mutta näissäkään ei palkat ole kovin läpinäkyviä, kylläkin on puhuttu, että amerikan ammattiliigoissa ei pelaajia saisi enää palkata alle 50 000 dollarin vuosipalkan, mikä ei todellakaan ole paljon verrattuna siihen, että kyseessä on laji, joka oikeasti vaatii todella paljon tunteja ja treenausta, jotta siinä voi pärjätä rahaturnauksiin saakka.

Näissä karkeloissa harrastelijat erottuvat ammattilaisista nopeasti. Harrastaja voi onnella voittaa yhden pelin, mutta yhdellä voitolla ei tehdä turnausotteluissa mitään.

Laji ja Suomi

Suomen lahja lajille on paljon media- ja ruutuaikaa saanut ENCEm eSports joukkue, eikä turhaan. Joukkue on pelannut ja pärjännyt hyvin suurissa kuvioissa, vaikka sen taustavoimat eivät ole lähellekään samaa luokkaa kuin se kovat kansainväliset vastustajat. ENCE on omalla menestyksellään näyttänyt, että toimiva joukkue voi onnistuessaan nousta vaikka kuinka korkealla ja viedä mukanaan satojen tuhansien eurojen voitot. Mitå menestys vaatii? Tämänhetkinen Counter Sriken ykkösjoukkue, tanskalainen Astralis, kertoi jo vuonna 2016 harjoittelevansa keskimäärin 10 tuntia päivässä. Ja huipulla olevat pelaajat pelaavat vuoden aikana jopa puolet vuodesta poissa kotoaan eri turnauksissa – yritä siinä nyt perustaa sitten perhettä.

Miikka ”suNny” Kemppi vietti joukkueensa Mousesportsin kanssa viime vuonna lähes puolet vuodesta ulkomailla. (KUVA: Marius Faulhaber / Mousesports)

Viimeisimmät artikkelit

Related Stories